Hlavní obsah

Skeetař Sychra byl ve finále SP pátý, Kostelecký obsadil 9. místo

PEKING

Skeetař Jan Sychra obsadil ve finále Světového poháru v Pekingu pátou pozici. Davidu Kosteleckému se v pondělí v místě jeho loňského olympijského triumfu v disciplíně trap příliš nedařilo a zůstal za branami finále. Klasifikován byl na devátém místě.

Článek

Vítěz květnového závodu SP v Mnichově Sychra se na páté příčce držel prakticky nepřetržitě po oba dny, které soutěže ve skeetu a trapu trvají. V základní části nastřílel čtyřicetiletý reprezentant 120 bodů, ve finále přidal dalších 20 a od rozstřelu o třetí pozici ho dělily dva body.

„Páté místo není špatné, vzhledem k dlouhé pouze od srpnového mistrovství světa. Bál jsem se, že to bude mnohem horší. Měl jsem problém se zbraní, tak mi Fin Marko Kemppainen půjčil hlaveň. Do finále jsem šel pátý a na tom místě jsem i zůstal. Podmínky ale byly příšerné. Na sněhu jsem takový závod ještě nestřílel, ale to asi nikdo. Bylo to jako na zimní olympiádě nebo o Vánocích, jen dárečky chyběly. Hrozná zima. Světová střelecká federace zbytečně posunula termín finále na listopad. Příště bychom si klidně mohli vzít běžky," uvedl pro Právo Sychra.

Součtem 145 terčů zvítězil Francouz Anthony Terras, jenž o dva body porazil olympijského šampiona právě z této střelnice a letošního mistra světa Vincenta Hancocka. Bod za zázračným dítětem z USA skončil Jorgos Achilleos z Kypru, který v rozstřelu o bronz na osmé položce zdolal Nora Toreho Brovolda.

Kostelecký: V zimě to neumím 

Čtyřiatřicetiletý Kostelecký tentokrát na střelnici v Pekingu neuspěl a kvalifikačním výkonem 104 zůstal pět bodů za šestičlenným finále. Olympijskému šampionovi se nevydařila především čtvrtá série, v níž netrefil sedm terčů.

"Nemám co hodnotit, protože tenhle závod nebyl měřítkem, navíc si zvykám na novou zbraň. Sněžilo, teploměr ukazoval minus pět stupňů. Připadal jsem si jako na zimní olympiádě. Střílet v zimě finále Světového poháru, to je fakt nesmysl. Nechápal jsem už tu změnu, proč jsme nestříleli finále už v září v Istanbulu, ale až tři měsíce po mistrovství světa a kvůli jednomu závodu jsme museli do Pekingu. Nevymlouvám se,  prostě mi to nešlo. V zimě to neumím," řekl Kostelecký. “

Na vítězství z Pekingu tentokrát dosáhl vítěz z her v Atlantě a Sydney Michael Diamond, jenž loni pod pěti kruhy skončil čtvrtý. Za Australanem, který zaznamenal výkon 134 bodů, skončili Italové Massimo Fabbrizi a Giovanni Pellielo.

Nervy a schopnosti závodníků v nedělní části kvalifikace prověřilo nečekané sněžení, které mnozí z nich zažili na střelnici poprvé v životě. Jak později vyšlo najevo, 16 miliónů tun sněhu, jenž v neděli zasypal čínskou metropoli, měl na svědomí pekingský Úřad pro úpravy počasí. Na rozdíl od loňských her, během nichž se snažili omezit déšť, tentokrát jeho pracovníci reagovali na sucho v oblasti a pomocí jodidu stříbrného vystřeleného do mraků vytvořili zimní scenérii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články