Hlavní obsah

Sáblíkovou čeká v pátek ostrý start do olympijské sezóny

BERLÍN/PRAHA

Největší českou olympijskou naději rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká v pátek ostrý start do sezóny. V Berlíně začne Světový pohár, ve kterém bude dvaadvacetiletá závodnice útočit na čtvrtý celkový triumf za sebou. Na úvod čeká pětinásobnou mistryni světa tříkilometrová trať.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na tiskové konferenci

Článek

"Byla bych radši, kdybychom na začátku měli patnáctistovku, na které se člověk může rozjet a vyzkoušet led. Ještě o tolik nejde. Jít naostro na trojku, i když na ni trénuju, je trošku zarážející," řekla Sáblíková.

V Berlíně se i s dalšími členy NowiS týmu připravuje již od začátku týdne a zatím jde vše podle plánu. "Cítím se docela dobře, na ledě to bylo fajn. Je příjemné vidět kolem sebe všechny lidi, člověka to motivuje. Uvidíme, jaké to bude při závodě," uvedla.

Bez problémů si již prý i zvykla na novou kombinézu a hlavně na nové brusle. "Už jsou dobré. Nikde mě to netlačí, jak tlačilo, a vychytali jsme i všechny mouchy. Snad to bude vše dobré," přála si Sáblíková.

Zároveň však přiznala, že má obavy z dosavadních výsledků soupeřek v přípravě. Ne ale z toho, že by jezdily rychle. "Jejich časy nebyly tak dobré a já nevím, co od nich mám očekávat. Například nejrychlejší Ireen Wüst jela na holandském mistrovství 4:11," podotkla rodačka z Nového Města na Moravě.

Je nervóznější, než bylo zvykem

Na prahu olympijské sezóny je tak nervóznější, než bylo v minulosti zvykem. "Dříve většinou všichni jeli na začátku Světového poháru naplno, chtěli body, a teď nevím, jak to bude vypadat. Docela z toho mám strach," přiznala Sáblíková.

Na druhou stranu si ale dobře uvědomuje, že klíčové závody sezony přijdou až v únoru ve Vancouveru. "Důležité bude, co předvedeme tam. Když se teď něco nepovede, sezona na tom nestojí. Je čas na odstranění případných chybiček a další přípravu," podotkla držitelka světového rekordu na trati 5000 metrů.

Trenér Petr Novák je však s dosavadním průběhem přípravy spokojen a žádné problémy neočekává. "S napětím budu čekat, jak Martina odstartuje. Může začít cestu za čtvrtým celkovým vítězstvím ve Světovém poháru, ale není to dogma. Vše směřuje k olympiádě," řekl Novák, jenž počítá s tím, že jeho svěřenci absolvují všechny díly SP.

Vedle Sáblíkové budou v Berlíně startovat i její dvě kolegyně Andrea Jirků a Karolína Erbanová. Všechny Češky se představí na tratích 3000 a 1500 metrů, Erbanová poté pojede i v sobotu kilometr. Martin Sáblík nastoupí na 1500 metrů a zřejmě také na kilometr, Pavel Kulma pojede 5000 metrů.

Reklama