Hlavní obsah

Mistr Evropy Polívka je poprvé moderním pětibojařem roku

Ondřej Polívka se stal poprvé v kariéře nejlepším českým moderním pětibojařem roku. Letošní mistr Evropy a mistr světa ve štafetě sesadil z trůnu vicemistra světa Davida Svobodu, vítěze předchozích dvou ročníků ankety.

Foto: CO

Moderní pětibojař Ondřej Polívka

Článek

"Určitě si cením toho, že to je poprvé a navíc v takovéhle velké konkurenci, protože to není tak snadné," řekl Polívka při vyhlášení.

Polívkovi se povedla sezona snů. Závodník Dukly Liberec nejdříve vyhrál závod Světového poháru v Káhiře, pak se stal mistrem Evropy v Lipsku a díky tomu vládl světovému žebříčku. Navíc byl členem zlaté štafety dvojic na mistrovství světa v Londýně a juniorským mistrem Evropy se svou přítelkyní Natálií Dianovou ve smíšené štafetě.

Rekordmanem ankety je suverénně Libor Capalini, sedminásobný nejlepší pětibojař roku, který byl takto oceněn naposledy za sezonu 2006. "To bude těžké ho dohnat," usmál se jednadvacetiletý Polívka.

Týmem roku byla vyhlášena ženská štafeta, která získala titul na ME, kde se konaly tříčlenné štafety (Lucie Grolichová, Dianová, Sylvie Černá), i na MS (dvojice Grolichová, Dianová).

Pětibojaři za sebou mají vynikající rok. Na evropském i světovém šampionátu získali vždy po čtyřech cenných kovech a na obou akcích vyhráli hodnocení národů. "Dá se říci, že letos Češi byli nejlepší na světě," řekl trenér Jakub Kučera. "Jde pro nás o úspěšnou sezonu a nebyla to náhoda," uvedl předseda svazu Jiří Hrdina.

Češi ovládli první sezonu, v níž pětibojaři závodili v novém formátu - střelba a běh se spojily v závěrečné disciplíně. "Nedá se ale říci, že kombi by bylo klíčem, kvůli kterému čeští závodníci vyhrávali," řekl trenér Kučera na otázku, jestli jeho svěřenci na změně formátu nevydělali. "Všichni byli na stejné čáře a pravděpodobně se nám to povedlo zvládnout lépe než konkurenci," konstatoval Kučera.

V příštím roce budou Češi obhajovat pozice na MS v Pekingu a na ME v Debrecínu. "Bude to těžké, ale je povinností se o obhajobu pokusit. Pokud bych to chtěl zlehčit, tak nemáme kam jít dál, ale motivací je potvrdit, že patříme mezi absolutní špičku," řekl Kučera.

Reklama