Hlavní obsah

Hokejisté a basketbalisté Toronta prý byli očkováni protekčně

Hokejisté Toronta Maple Leafs z NHL a basketbalisté Toronta Raptors z NBA čelí obvinění, že byli upřednostněni při očkování proti prasečí chřipce. Případ už začala vyšetřovat ministryně zdravotnictví kanadské provincie Ontario Deb Matthewsová.

Článek

"Nezajímá mě, kdo jste a jak bohatý nebo slavný jste. Když nejste na seznamu, běžte do fronty a počkejte, až budou lidé, kteří dostali prioritu, očkováni," citovala Matthewsovou agentura AP.

Ontario má k dispozici vakcínu pro zhruba 2,2 miliónu lidí, která je určena výhradně pro těhotné ženy, děti ve věku šest měsíců až pět let a nemocné. Vláda chce na prioritní seznam přidat ještě děti ve školním věku, k tomu ale nemá podle ministryně Kanada k dispozici dost vakcíny.

Podobný případ jako Matthewsová řešily nedávno kanadské úřady v provincii Alberta. O práci tam přišel jeden člen zdravotní komise, když při očkování upřednostnil hokejisty Calgary a jejich rodiny, přestože lékaři přestali vakcínu kvůli příliš velkému zájmu a nedostatečným zásobám poskytovat.

V NHL už bylo zaznamenáno několik případů prasečí chřipky. Mezi nakaženými byli i čeští hráči Ladislav Šmíd z Edmontonu, David Krejčí z Bostonu a také slovenský brankář Colorada Peter Budaj. V Kanadě si nemoc vyžádala 101 obětí.

Reklama