Hlavní obsah

Famózní vstup Sáblíkové do olympijské sezóny, na tříkilometrové trati soupeřky rozdrtila

Veronika Feltová (Berlín)Sport.cz

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zcela ovládla úvodní závod Světového poháru na trati tři kilometry. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka měla v polovině své rozjížďky již několik sekund náskok a svou famózní jízdu završila časem 4:00,75, což je rekord dráhy. Druhá Masako Hozumiová z Japonska dojela se ztrátou pět a půl sekundy.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se raduje z vítězství v Berlíně na trati 3000 metrů.

Článek

Česká rychlobruslařka startovala ve třetí dvojici od konce společně s Kanaďankou Kristinou Grovesovou. Los nejsilnější skupiny nasadil do závěrečných jízd tři německé závodnice. "To je naprosto běžné, že Martina jezdí před domácími reprezentantkami. Máme asi smůlu. Jinak bych si musel myslet, že ty počítače, které to losují, mají něco proti Martině," líčil s úsměvem na tváři trenér Petr Novák. "Ale Martinu to spíš motivuje," dodal.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na oválu v Berlíně.foto: Reuters/Tobias Schwarz

Nejrychlejší čas této sezóny držela do Světového poháru v Berlíně Japonka Masako Hozumiová.Ta se ve své rozjížďce ujala také vedení v závodě o více než tři sekundy před Kanaďankou Clarou Hughesovou. Ale nejlepší šestice závodnic měla start teprve před sebou. Na řadu přišla dvojice Sáblíková – Grovesová. Česká reprezentantka rozjela svůj závod ve velkém stylu, po dvou kolech své soupeřce začala ujíždět. Po polovině závodu už měla náskok několika sekund a svoji skvělou jízdu završila za potlesku diváků vstoje novým rekordem dráhy. Druhá nakonec skončila Hozumiová, třetí byla Němka Stephanie Beckertová.

Fanoušci rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v Berlíněfoto: ČTK/Zdeněk Polák

"Byl to úžasný závod," radovala se chvíli po skončení soutěže Martina Sáblíková. "Od začátku se mi jelo dobře. Diváci mi fandili a i komentátor mě hnal dopředu. A to mi pomohlo," prohlásila dvaadvacetiletá rychlobruslařka. "Před závodem jsem ale byla hodně nervózní, ani nože jsem si nedokázala nabrousit a musel to za mě udělat trenér," dodala několikanásobná mistryně světa. "Martina potvrdila, kam patří. Dala si za cíl dojet v prvním Svěťáku na bedně a pokud možno vyhrát, a to se jí povedlo. Jela opravdu dobře," chválil svou svěřenkyni trenér Novák.

Program v hale Sportforum, která leží v bývalém východním Berlíně, začal už v dopoledních hodinách divizemi B. V nich startují závodníci, kteří se ve svých disciplínách nevešli do elitní čtyřiadvacítky. Hlediště největší „ledničky“ v Evropě, jak je berlínský ovál nazýván, bylo poloprázdné. O to lépe byla slyšet skupinka českých fanoušků, v čele s maminkou sourozenců Sáblíkových. Na hlavní večerní program se však tribuny pro čtyři tisíce diváků kolem 400 metrů dlouhého oválu slušně zaplnily.

Erbanová si zajela osobák

V závodě na tři kilometry se v divizi B představily i další dvě české reprezentantky – Karolína Erbanová a Andrea Jirků. Nedávno sedmnáctiletá Erbanová si zlepšila své osobní maximum a s časem 4:21,45 obsadila osmnáctou příčku. „Se svým výkonem jsem moc spokojená. Jelo se mi dobře, povedl se mi osobní rekord, co dodat,“ radovala se talentovaná rychlobruslařka.

Zraněná Andrea Jirků dokončila závod v čase 4:23,23 a skončila v divizi B dvacátá. „Je vidět, že světová špička se vyrovnává. Hodně závodnic ve skupině B zajelo čas pod 4:15, což je limit pro olympiádu. S výkonem Karolíny jsem spokojený, ukázala, že má šanci také splnit limit,“ řekl trenér Novák.

České barvy hájil v pátek na trati tisíc metrů také Milan Sáblík, který nakonec skončil s časem 1:13,60 na 28. příčce. „Oproti minulému týdnu, kdy jsem zajížděl čas 1:16, to je zlepšení. Takže mám radost,“ přiznal bratr Martiny Sáblíkové. „Milan zůstal jednu desetinku za českým rekordem. Oproti Erfurtu se ale výrazně zlepšil a naznačil, že by se mohl letos dostat výkonnostně nahoru,“ uzavřel Novák.

Světový pohár v rychlobruslení v Berlíně:
Muži:
500 m: 1. I Kang-sok 34,80, 2. I Kjo-hjuk (oba Korea) 35,02, 3. Nagašima (Jap.) 35,13.
1000 m: 1. Davis (USA) 1:08,53, 2. Lalenkov (Rus.) 1:09,11, 3. Mun Čon (Korea) 1:09,43, divize B: ...28. Sáblík (ČR) 1:13,60.
Ženy:
3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:00,75, 2. Hozumiová (Jap.) 4:06,25, 3. Beckertová (Něm.) 4:07,17, divize B: ...18. Erbanová 4:21,45, 20. Jirků (obě ČR) 4:23,23.

Reklama