Hlavní obsah

Sáblíková: Lepší start do sezóny jsem si nemohla přát

Když se Martina Sáblíková blížila k cíli, aplaudovala jí hala vstoje. Dvaadvacetiletá rychlobruslařka v úvodním závodě Světového poháru jednoznačně porazila všechny soupeřky na trati tři kilometry. A na berlínském oválu Sportforum navíc časem 4:00,75 vylepšila rekord dráhy. „Ten čas je úžasný. Byl to fantastický závod,“ radovala se česká olympijská naděje.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se svým trenérem Petrem Novákem po vítězství v Berlíně.

Článek

Byla jste před závodem nervózní?

Strašně moc. Vždyť já si ani nedokázala nabrousit pořádně nože, takže to za mě musel udělat trenér (smích). A když mi pak řekl, že takhle ostré jsem je ještě nikdy neměla, odvětila jsem mu, že mi přijdou tupé. Pár minut před startem jsem po trenérovi chtěla svírací špendlík. Když mi ho nesl, musela jsem ho popohnat. Šel s ním pomalu. Potom to ale ze mě všechno spadlo.

Napadlo vás, že byste tady mohla zajet takhle úžasný čas?

To ne. Po přípravě v Erfurtu jsem si říkala, že bych mohla jet čas kolem čtyř minut a pěti sekund, ale čas na hranici čtyř minut mě teda opravdu nenapadl. Chtěla jsem mít dobrý vstup do sezóny a povedlo se. Nic lepšího jsem si přát nemohla.

Čím to bylo, že jste soupeřky jednoznačně porazila…

Určitě dobrým tréninkem. Od začátku závodu se mi jelo skvěle. Věděla jsem od trenéra, jak si vedu, že už po dvou kolech mám náskok jedné vteřiny. Poslední dvě kola byla těžká, bolely mě nohy. Věděla jsem, že jedu na rekord dráhy a podařilo se mi ho překonat. Ten čas je opravdu úžasný. Hodně mi pomohli fanoušci, kteří sem za mnou přijeli. A i komentátor mě hnal dopředu. Byl to fantastický závod. Co k němu víc dodat…

Bála jste se o výhru, když po vás startovaly ještě další závodnice?

Ani ne. Měla jsem radost z dosaženého času. Soupeřky jsem sledovala, ale nevěřila jsem tomu, že by mě některá z nich mohla ještě překonat.

Soupeřky z vás teď mají asi strach…

Já z nich také. Určitě se budou zlepšovat. Hlavně, aby mi to takhle šlo až do února a forma mi vyvrcholila na olympijských hrách.

Co vám trenér říkal při čestném kolečku?

Probrali jsme celý závod. Vytknul mi, že jsem nejela rovinky tak jako při tréninku. Tam mám ještě rezervy.

Poprvé v závodě jste jela v nových botách…

Ještě minulý týden mě trochu tlačily. Trochu jsme je vycpali a cítím se v nich výborně. Poprvé jsem měla na sobě i novou kombinézu. Takže ten křest ohněm vyšel po všech stránkách náramně.

Reklama