Hlavní obsah

Jak se z hokejistky Erbanové stala rychlobruslařka

Veronika Feltová (Berlín)Sport.cz

Mohla z ní být hokejistka, avšak osud tomu chtěl nakonec jinak. A teprve sedmnáctiletá Karolína Erbanová patří nyní k největším talentům českého rychlobruslení. A není se čemu divit, vždyť její „učitelkou“ je sama několikanásobná mistryně světa Martina Sáblíková. „Martina je naším vzorem. Radí nám a pomáhá, jak to jen jde,“ říká Karolína Erbanová.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová

Článek

Karolína Erbanová se sportu věnuje odmala. Už ve čtyřech letech začala s lyžováním, v osmi s tenisem a v deseti s hokejem. Za tým hochů HC Vrchlabí doslova válela. Byla nejlepší střelkyní žákovského krajského přeboru… Pak ale její trenér Aleš Suk uviděl v televizi výkony Martiny Sáblíkové na olympiádě v Turíně 2006 a o budoucnosti Karolíny Erbanové bylo rozhodnuto. Kouč sehnal telefonní číslo na Petra Nováka a šikovnou Karolínu mu doporučil

„Jednou mi trenér sbalil věci a řekl, že se pojedu podívat na týdenní soustředění s Novis Teamem do Harrachova. Byla jsem naštvaná a řekla, že nikam nepojedu. Nakonec jsem ale poslechla a jsem za to moc ráda. Bylo to skvělé. Celá ta skupina lidí, se kterou jsem se tam ten týden připravovala, mě dostala. Vtáhli mě k sobě. Když jsem se vrátila, oznámila jsem panu Sukovi, že za čtrnáct dní jedu s nimi znovu. A od té doby se věnuji rychlobruslení,“ zavzpomínala na své začátky rodačka z Vrchlabí.

Martina je mým vzorem

Nyní je talentovaná rychlobruslařka na Světovém poháru v Berlíně. V pátek se představila na trati tři kilometry a vylepšila si své osobní maximum. „S časem jsem spokojená, dobře se mi tady bruslilo, zajela jsem si osobák, co k tomu víc dodat,“ řekla s úsměvem na tváři. Na berlínském ovále ji ale ještě čeká start na trati jeden kilometr a pak na tisíc pět set metrů. Pojedu všechny tři dny, bude to velká porce. Potřebuji si ale na začátku sezóny vyzkoušet, jak na tom jsem, abych se pak mohla zaměřit na tratě, v nichž bych měla reálnou šanci zajet limit pro olympiádu,“ vysvětlovala sedmnáctiletá Erbanová.

A kterou trať má tedy nejraději? „Kilometr i tisíc pět set metrů, na nich bych se chtěla nejvíce zlepšovat. Kdybych se ale musela rozhodnout pro jednu, byl by to ten kilometr a půl.“ V loňské sezóně se představila i v závodě družstev. S Martinou Sáblíkovou a Andreou Jirků nakonec Světový pohár vyhrály. „Tohle vítězství je zatím mým největším úspěchem v kariéře. Bylo to sice se štěstím, ale to ke sportu patří,“ dodala.

Její kamarádka a kolegyně Martina Sáblíková je pro Karolínu nejen velkým vzorem, ale i vynikající učitelkou. „Když máte v družstvu takovou hvězdu jako je Martina, je to dané. Je, v tom nejlepším smyslu slova, naší vůdkyní. Radí nám a pomáhá, jak to jen jde. Snažíme se jít v jejích stopách. Je naším velkým vzorem,“ uzavřela Erbanová.

Reklama

Související témata: