Hlavní obsah

Sáblíková: Trenér říkal, že na bednu mám. Já myslela, že žertuje

BERLÍN

Pohádkový vstup do olympijské sezóny má za sebou Martina Sáblíková. Dvaadvacetiletá rychlobruslařka zářila na úvodním podniku Světového poháru v Berlíně. Nejprve zvítězila na trati tři kilometry a poté v neděli příjemně překvapila druhým místem na 1500 metrů. "Kdyby mi tohle někdo řekl před pár dny, tak si o něm pomyslím své," přiznala Sáblíková.

Foto: Zdeněk Polák, ČTK

Martina Sáblíková rozdává autogramy po závodě na 1500 metrů

Článek

To, že bude Martina Sáblíková bojovat o prvenství v závodě na tři kilometry, čekali všichni. Ale to, že se postaví na stupně vítězů i v neděli, bylo příjemným překvapením. Několikanásobná mistryně světa si před závodem na 1500 metrů dala za cíl dojet do desátého místa. A tak její druhé místo bylo nečekané.

"Trenér mi sice před závodem říkal, že bych se mohla dostat na stupně vítězů, ale já to brala jako vtip. Odvětila jsem mu na to, že budu ráda za místo v první desítce. A on měl zase pravdu... Zkrátka a dobře, trenér ví, o čem mluví," vyprávěla Martina Sáblíková. "Musím se přiznat, že je to pro mne stále obrovské překvapení," radovala se. "Kdyby mi tohle někdo řekl před pár dny, tak si o něm pomyslím své," dodala.

K druhému místu jí prý pomohla soupeřka z rozjížďky, Japonka Nao Kodairová. "Kodairová byla v úvodu rychlejší. V prvním kole jsem se za ní vyvezla, což mi hodně pomohlo. Pak už jsem jela závod podle sebe. V posledním kole mě bolelo už úplně všechno. Byla jsem ráda, že jsem dojela," přiznala světová rekordmanka. "A i když  mi v tomhle závodě o stupně nešlo, nakonec jsem byla kvůli výsledku hodně nervózní. Přeci jen se to tak hezky vyvíjelo...," uzavřela usměvavá rychlobruslařka.

Směr Heerenveen

Skvěle vyšel vstup do sezóny i další Češce Karolíně Erbanové. Sedmnáctiletá rychlobruslařka se objevila hned ve třech závodech - na jeden kilometr, 1500 metrů a tři kilometry. Ve všech disciplínách si vylepšila osobní maximum. Navíc získala body do Světového poháru. A to nejdůležitější - svými časy se přiblížila startu na olympijských hrách. "Od začátku přípravy jsem se soustředila na dobrý úvod sezóny, ale že to bude takhle perfektní... To je prostě sen. Byl to fantastický víkend,“ líčila s úsměvem na tváři talentovaná Erbanová.

Nyní se celý Novis Team přesouvá do nizozemského Heerenveenu, kde se od pátku do neděle uskuteční druhý podnik Světového poháru. Martina Sáblíková se zde opět představí v závodech na tři kilometry a 1500 metrů. A navíc pojede se svými kolegyněmi Andreou Jirků a Karolínou Erbanovou soutěž družstev.

Reklama