Hlavní obsah

Čeští sportovci jsou ohledně očkování na prasečí chřipku opatrní

Zatím není jasné, kolik českých sportovců se nechá před olympijskými hrami ve Vancouveru očkovat proti prasečí chřipce. Pořadatelé her a následně i Český olympijský výbor (ČOV) vydali doporučení, nikoliv nařízení, aby tak sportovci učinili. Očkování v rozběhnuté sezóně ale podle nich může znamenat zásah do přípravy, který je může připravit o několik dní tréninku.

Foto: Miro Kuzmanovič, Reuters

Injekční stříkačky s vakcínou proti prasečí chřipce.

Článek

Většina českých sportovců bude podle průzkumu ČTK ještě konzultovat s lékaři, zda bude vhodné se nechat očkovat. "Dobře si uvědomujeme problém, že to zasáhne do přípravy, což není jednoduché," řekl Petr Novák, kouč největší medailové naděje pro Vancouver rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která skvěle rozjela Světový pohár.

Opatrnost volí i tým boulařky Nikoly Sudové, která do sezony vstoupí teprve v půlce prosince. "Počkáme, jaký bude vývoj ve světě, a potom se rozhodneme," napsal ČTK trenér Radek Herot. Stejný postoj zaujal skikrosař Tomáš Kraus, který navíc v úterý onemocněl. "Takže na to teď nemám ani pomyšlení," řekl. "Ale uvidíme, informace je čerstvá, musíme se poradit s doktorem," prohlásil Kraus.

Prevenční doporučení

Rozhodnutí nechat se naočkovat je pouze na sportovcích a jejich lékařských týmech. "Vydali jsme prevenční doporučení. Materiál je vysvětlující a určitě nebudeme nikomu nic nařizovat," prohlásil již dříve šéflékař ČOV Jaroslav Větvička.

Běžci na lyžích se jako většina nechávají očkovat na klasickou chřipku, aby byli během sezóny méně náchylní k onemocnění. Lékař týmu Martin Koldovský ČTK řekl, že pro běžce bude důležitá doba, kdy bude k dispozici vakcína. "Moc nakloněný tomu nejsem, jelikož riziko nevyzkoušené aplikace je větší než její přínos. Neříkám ale, že to jednoznačně nedoporučuju," konstatoval Koldovský. Poslední slovo podle něj budou mít závodníci. "Já jim k tomu řeknu svůj názor," uvedl.

Problém je v případě hokejistů. "V širší nominaci je jich šedesát a očkováni by museli být všichni. A jelikož řada z nich působí v zámoří nebo v Rusku, tak by to bylo složité," řekl Martin Urban, generální sekretář ČSLH. Svaz dá na doporučení své lékařské komise.

Vir je pro Vernera strašákem

Krasobruslař Tomáš Verner si je vědom, že vir H1N1 se stal strašákem. Stejně jako ostatní čeští olympionici ale bude těžko nyní hledat období, kdy mu nebude vadit, že vysadí na pět dnů trénink.

"Očkování se má podávat, když jsi v klidu bez výrazného tréninku, a tenhle čas není jednoduché v sezoně najít," řekl Verner, vítěz říjnového závodu Ice Challenge ve Štýrském Hradci. Naočkovat by ho případně mohl jeho otec, který je lékař. "Pokusím se to vyřešit v prosinci, než začne příprava na mistrovství Evropy," dodal.

Skokané na lyžích se, pokud to bude jen trochu možné, očkovat nechají. "Rozhodně spíš ano než ne," prohlásil sportovní ředitel skokanské sekce lyžařského svazu Leoš Škoda. "Ale ještě jsme o tom nemluvili s lékařem, takže to musíme nějak zakomponovat do tréninkového a závodního plánu," prohlásil pro ČTK.

Reklama