Hlavní obsah

Sportovní hvězdy na fotografiích Jana Saudka

Veronika FeltováSport.cz

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Jan Saudek ale nakonec toto rčení porušil a podruhé za sebou vyfotil armádní sportovce Dukly pro kalendář. „Nechal jsem se přemluvit a jsem za to nakonec moc rád. Výsledek je snad stejně dobrý jako ten předchozí,“ říkal skromně na tiskové konferenci Jan Saudek.

Foto: Jan Saudek

Jan Železný, Dana Zátopková (uprostřed) a Barbora Špotáková

Článek
Fotogalerie

Když loni nafotil Jan Saudek kalendář sportovců, sklidil s ním velký úspěch. A tak Dukla slavného fotografa požádala, zda by se této úlohy nezhostil i napodruhé. Jan Saudek zezačátku odmítal, ale nakonec přeci jen svolil. „První kalendář se opravdu moc povedl. A tak jsem měl trochu obavy, zda i napodruhé vytvořím tak úspěšné dílo. Nakonec jsem se nechal přemluvit a jsem za to moc rád,“ přiznal na čtvrteční tiskové konferenci Saudek.

Další ojedinělá kolekce tedy mohla vzniknout… Na dvanácti fotografiích jsou zachyceny nejen současné, ale i bývalé sportovní hvězdy jako Dana Zátopková nebo Jan Železný. Na titulní straně je zvěčněn sám autor kalendáře a na zadní jsou momentky z focení. „Sportovce jsem si tentokrát vybíral sám. Většina snímků vznikla v exteriérech. Myslím, že focení proběhlo ještě rychleji než loni,“ dodal autor.

Pětibojařská pohádka

Jako princ a princezna je zvěčněn pár Ondřej Polívka a Natálie Dianová, úspěšní moderní pětibojaři. „Bylo to neuvěřitelně rychlé. Pan Saudek má úžasné nápady. Moc se nám to oběma líbilo, i to pohádkové vyobrazení, protože tahle sezóna byla opravdu jako z pohádky,“ usmíval se Ondřej Polívka.

Moderní pětibojaři Natálie Dianová a Ondřej Polívkafoto: Jan Saudek

Poprvé s Janem Saudkem fotil také veslař Václav Chalupa, který však měl vedle sebe již „ostříleného“ Ondřeje Synka. „Sešli jsme se ráno v osm a všechno proběhlo tak hladce, že jsme si to ani pořádně neužili. Docela legrační bylo, když jsme k nám lákali labutě. Nejdříve jsme jim házeli malé kamínky, na které nereagovaly. Tak jsme zašli do loděnice, kde jsme našli půlku chleba, na tu už labutě zabraly,“ řekl Václav Chalupa. A jeho kolega Ondřej Synek navázal: „Mně se focení líbilo víc než loni, protože to bylo venku. Jen jsme museli trochu uklízet, aby na obrázku nebylo vidět to harampádí, které se tam válelo.“

V novém kalendáři najdeme i tváře, které ozdobily ten letošní. Olympijský vítěz David Kostelecký je tentokrát na fotografii ve společnosti svých kolegů Michaely Musilové a Miroslava Januše. Střelecké trio představuje bodyguardy. „Ohromně jsme se u focení bavili, ten nápad byl báječný. Hotovi jsme byli za dvě minuty a ty fotografie jsou nádherným uměleckým dílem,“ zdůraznil Miroslav Januš.

Oštěpařské legendy

Hned tři olympijští vítězové se na nás budou usmívat v srpnu. Barbora Špotáková, která se loni „proměnila“ v pravěkou lovkyni, nyní pózuje s oštěpařskými legendami - Danou Zátopkovou a Janem Železným. „Bylo to úžasné. Paní Dana doslova zářila, myslím že fotografie se povedla. Jsem za ni moc ráda,“ přiznala Barbora Špotáková.

Na jednom ze snímků je i desetibojař Roman Šebrle, který doposud nechyběl ani v jednom dukláckém kalendáři. „Pan Saudek se trochu zhoršil, protože loni jsme byli hotovi za dvě minuty a tentokrát to trvalo pět. Když jsem pak obrázek viděl, lekl jsem se sám sebe, jaké mám svaly,“ líčil s úsměvem na tváři Roman Šebrle.

Památku na celý život si odnesla z ateliéru i bývalá lyžařka Kateřina Neumannová. Tu mistr Saudek zvěčnil s dcerou Lucií. „Lucka se nerada fotí, ale všechno proběhlo tak rychle a pan Saudek ji natolik zaujal, že ani nehlesla. Až se na tuhle zarámovanou krásu podívá za pár let, určitě ji ocení,“ přiznala Kateřina Neumannová.

Pár zajímavostí na závěr. Na lednové fotografii najdeme bobisty Jana Stoklásku a Iva Danileviče, jak se přetahují s akrobatickými lyžařkami, sestrami Nikolou a Šárkou Sudovými. Snímek ale vznikal odděleně. Nejdříve se vyfotila děvčata a další den bobisté. Večerní trénink kanoistů se zrodil v osm hodin ráno. Cyklisté Hochmann a Bláha měli původně pózovat na kole, nakonec je ale fotograf posadil do svého auta. Kalendář vyšel v nákladu šesti tisíc kusů a je neprodejný. Jan Saudek si s velitelem Dukly Jaroslavem Priščákem už plácl i na kalendář 2011.

Reklama

Související témata: