Hlavní obsah

Šestnáctiletý lezec Ondra vyhrál Světový pohár

KRANJ

Šestnáctiletý Adam Ondra vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost. Brněnský závodník v neděli ovládl poslední díl seriálu ve slovinské Kranji a potvrdil pozici jedničky světového žebříčku.

Článek

V celkovém pořadí předstihl Ondra o 60 bodů svého největšího soupeře Patxiho Usobiagu ze Španělska, kterému se v Kranji nedařilo a skončil šestý.

Ondra napodobil svým úspěchem dvojnásobného mistra světa Tomáše Mrázka, který Světový pohár vyhrál v roce 2004. Na červencovém světovém šampionátu v čínském Čching-chaj vybojoval český mladík stříbrnou medaili, když ve finále prohrál se svým rivalem Usobiagou.

Ve Světovém poháru letos vyhrál čtyři závody. Před týdnem v rodném Brně v předposlední části seriálu neuspěl v kvalifikaci.

Také mezi ženami zvítězila ve Světovém poháru teprve šestnáctiletá lezkyně, Rakušanka Johanna Ernstová obhájila prvenství z loňska.

Světový pohár ve sportovním lezení na obtížnost v Kranji:
Muži: 1. Ondra (ČR), 2. Amma (Jap.), 3. Schubert (Rak.).
Konečné pořadí: 1. Ondra 451 bodů, 2. Usobiaga (Šp.) 391, 3. Amma 327, ...16. Mrázek 107, 43. Stráník (oba ČR) 16.
Ženy: 1. Markovičová (Slovin.), 2. Nogučiová (Jap.), 3. Ernstová (Rak).
Konečné pořadí: 1. Ernstová 416, 2. Kim Ča-in (Korea) 354, 3. Vidmarová (Slovin.) 336, ...32. Kudrová 14, 42. Hrozová 7, 52. Hnízdilová (všechny ČR) 2.

Reklama