Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková vyhrála v Hamaru závod SP na 5000 metrů

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na Světovém poháru v Hamaru dnešní závod na 5000 metrů. Druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila o bezmála tři sekundy a za svým světovým rekordem z předloňského roku ze Salt Lake City zaostala jen o necelé čtyři a půl vteřiny.

Článek

"Čas hovoří za vše. Navíc měla Martina velký odstup od třetí. Znamená to, že na olympiádě si půjdeme pro medaili. I kdyby Martina třeba nevyhrála, tak stříbro by mít měla," řekl trenér Petr Novák.

Dvaadvacetiletá Sáblíková na nejdelší ženské trati ovládla poslední tři světové šampionáty. Od roku 2006 na ní prohrála jen jednou: před rokem na Světovém poháru v Moskvě skončila druhá za slavnou Němkou Claudií Pechsteinovou. Její krajanka Beckertová ji těsně porazila v minulém závodu SP v Heerenveenu na tříkilometrové trati a dnes se obě utkaly v poslední dvojici.

Česká reprezentantka si hned na začátku vypracovala zhruba dvousekundový náskok, který soupeřka nedokázala zlikvidovat. Sáblíková projela cílem v rekordu dráhy 6:50,07, rychleji "pětku" zvládla naposledy právě při předloňském světovém rekordu na mistrovství světa v USA. Dráha v Hamaru Sáblíkové evidentně svědčí, letos na ní získala zlatou medaili na světovém šampionátu ve víceboji.

S výkonem své svěřenkyně, která měla v minulém týdnu menší zdravotní problémy, byl Novák maximálně spokojený. "Rozjela si to tak, aby měla náskok, a ten si pak udržovala. Provedla to hodně zkušeně. Beckertová umí v závěru taky zrychlit, ale když jim zvonili do posledního kola, bylo jasné, že Martina vyhraje. Obě ale zajely časy jako hrom," podotkl úspěšný kouč.

Po premiérovém závodu na 5000 metrů v sezoně vede Sáblíková průběžné pořadí SP na dlouhých tratích s náskokem 30 bodů před Beckertovou. "Vypadá to, že to bude její největší soupeřka," řekl Novák.

V Norsku se z českých reprezentantů představí vedle Sáblíkové jen Karolína Erbanová. Sedmnáctiletá rychlobruslařka, která má podle svého postavení ve světovém žebříčku ISU už prakticky jistou účast na ZOH ve Vancouveru, v Hamaru nastoupí v nedělním závodu na 1500 metrů.

Třetí díl Světového poháru v rychlobruslení v Hamaru (Norsko):
Muži:
1500 m: 1. Davis (USA) 1:44,27, 2. Makowsky (Kan.) 1:45,40, 3. Bökko (Nor.) 1:45,61.
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 6 závodů): 1. Davis 300, 2. Bökko 230, 3. Tuitert (Niz.) 155.
Ženy:
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:50,07, 2. Beckertová 6:52,79, 3. Anschützová-Thomsová (obě Něm.) 6:59,62.
Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Sáblíková 280, 2. Beckertová 250, 3. Anschützová-Thomsová 200.

Reklama