Hlavní obsah

Šachistka Jacková v mariánskolázeňské exhibici porazila Korčného

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Nejlepší česká šachistka Jana Jacková se může pyšnit vítězstvím nad další velkou postavou šachové historie. Při loňské premiéře exhibice Sněženky a Machři se postarala o senzaci, když porazila bývalého mistra světa Anatolije Karpova, v sobotu v druhém ročníku v Mariánských Lázních zdolala i jeho velkého soupeře Viktora Korčného.

Foto: František Kšajt, Právo

Vlastimil Hort se zdraví nad šachovnicí s Janou Jackovou - ilustrační foto

Článek

Osmasedmdesátiletý ruský velmistr žijící ve Švýcarsku byl dvakrát ve finále mistrovství světa. Dnes však v západočeských lázních o půlstoletí mladší Jackové Jackové po 34 tazích podlehl. V prvním kole souboje ostřílených šachových veteránů s talentovanými hráčkami skončily zbylé tři partie nerozhodně.

Tým Machrů dále tvoří Nizozemec Jan Timman, Němec Robert Hübner a český velmistr Vlastimil Hort. V družstvu Sněženek jsou vedle Jackové ještě Anna Muzyčuková ze Slovinska, Kateryna Lahnová z Ukrajiny a druhá hráčka světového žebříčku Humpy Koneruová z Indie.

Hraje se na osm kol, muži tak proti ženám sehrají celkem 32 partií a vítěz bude znám v sobotu 5. prosince. Loni se z výhry v exhibici radovali Machři.

Reklama