Hlavní obsah

Na výstavě českého olympismu je několik vzácných exponátů

PRAHA

Zlaté olympijské medaile, oštěp, se kterým Jan Železný hodil světový rekord, nebo kašmírový praporek, se kterým cestovala česká výprava na olympijské hry do Stockholmu 1912. To všechno a mnoho dalších zajímavých exponátů nabízí výstava Významné osobnosti českého olympismu, která byla slavnostně zahájena k 110. výročí založení Českého olympijského výboru.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Více než tři sta cenných předmětů nabízí výstava Významné osobnosti českého olympismu, která byla ve středu 2. prosince slavnostně zahájena v nové budově Národního muzea. "Tato výstava je jednou ze stěžejních akcí k 110. výročí vzniku Českého olympijského výboru. Myslím, že každého návštěvníka potěší a bude se líbit," prohlásil Milan Jirásek, předseda ČOV.

Výstava má připomenout významné osobnosti a události na cestě ke konstituování českého i mezinárodního olympijského hnutí. Prostřednictvím dobových fotografií, archivních dokumentů a dalších exponátů nechává návštěvníky nahlédnout nejen do života předsedů Českého a Československého olympijského výboru, ale i do života sportovců.

K vidění je i kimono od japonského císaře

K nejvzácnějším vystavovaným předmětům patří kašmírový praporek, se kterým cestovala česká výprava na olympijské hry do Stockholmu v roce 1912. Řadu exponátů zapůjčila několikanásobná olympijská vítězka, gymnastka Věra Čáslavská. Ke shlédnutí jsou zde její zlaté olympijské medaile, olympijský trikot i kimono, které dostala od japonského císaře.

Dalším cenným exponátem je oštěp Jana Železného, se kterým 25. května 1996 vytvořil světový rekord - 98,48 m. Dále jsou zde zlatá medaile Bedřicha Šupčíka za šplh na laně z olympijských her 1924, slavnostní stejnokroje z olympiád 1996 a 2004, několik olympijských maskotů i fotografie českých a československých olympijských vítězů.

"Pokusili jsme se také vytvořit improvizovanou šatnu zimních olympijských her s historickými bruslemi, lyžemi a sportovním olympijským oblečením," prozradil Pavel Douša, ředitel Historického muzea. Výstava bude v nové budově Národního muzea do 4. dubna 2010.

Reklama