Hlavní obsah

Soud umožnil potrestané rychlobruslařce Pechsteinové závodit

BERLÍN

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová může závodit o víkendu na Světovém poháru v Salt Lake City, přestože je momentálně v trestu za porušení pravidel o dopingu. Soupeřce Martiny Sáblíkové umožnil start švýcarský civilní soud, na který se pětinásobná olympijská šampiónka obrátila poté, co mezinárodní sportovní arbitráž CAS nedávno zamítla její odvolání proti dvouletému trestu.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Cladia Pechsteinová se záznamem o dopinkové kontrole

Článek

Švýcarský soud má právo zvrátit rozhodnutí CAS, neboť arbitráž má sídlo v Lausanne.

Sedmatřicetiletá Pechsteinová byla potrestána v červenci kvůli podezřelým výsledkům krevních testů, ačkoli v jejím těle nebyla nikdy nalezena zakázaná látka. Mezinárodní bruslařská federace (ISU) usoudila, že její abnormální krevní hodnoty nemohly vzniknout přirozenou cestou, a ke stejnému závěru dospěl i CAS, nicméně rychlobruslařka jakékoli podvádění popírá. Distanc jí má vypršet 9. února 2011.

Soud nyní ale vyhověl žádosti Pechsteinové o prozatímní verdikt ve zrychleném řízení, čímž umožnil německé závodnici startovat v Salt Lake City. Na posledním mítinku SP před olympijskými hrami tak bude mít Pechsteinová možnost kvalifikovat se do Vancouveru a chce se o to pokusit na trati 3000 metrů. Zda ale v případě úspěchu bude Pechsteinová na startu i v únoru při vrcholu sezony, o tom rozhodne až řádný proces u švýcarského soudu.

"Je pro mě skvělé vědět, že jsem netrénovala zbytečně a dostanu možnost se kvalifikovat na olympiádu," citovala Pechsteinovou agentura DPA. Vedení německého svazu se už dříve nechalo slyšet, že v případě soudního dobrozdání Pechsteinovou do Salt Lake City nominuje, mezinárodní federace ISU zatím nereagovala.

Reklama