Hlavní obsah

Lékaři olympijského týmu se chystají na boj s časovým posunem

Napilno má během příprav na zimní olympiádu ve Vancouveru, která startuje přesně za 66 dní, také šéflékař českého týmu Jaroslav Větvička. Vedle všudypřítomné obavy z chřipkové epidemie zaměstnává vedení české výpravy starost, jak co nejlépe připravit sportovce a jejich doprovod na devítihodinový časový posun, s nímž se budou muset účastníci her vyrovnat.

Článek

Narozdíl od jiných olympijských zastávek není ve Vancouveru nijak limitujícím faktorem nadmořská výška. Časový posun ale může pro sportovce ze srdce Evropy znamenat komplikace. „Už při olympiádě v Salt Lake City byly s posunem velké problémy, a to bylo mínus osm hodin. Ve Vancouveru je ještě hodina navíc a od týmů, které do Ameriky jezdí, máme informace, že je to opravdu průšvih,“ vysvětlil Větvička na úterním setkání s novináři.

Každý účastník her proto obdrží „manuál“, jak se na vyrovnání s časovým posunem co nejlépe připravit. „Spát sportovce učit nebudeme, většina z nich zkušenosti má. Z několika lékařských seminářů a spolupráce se spánkovou laboratoří ale sestavíme jakýsi návod, jak se na aklimatizaci připravit,“ prozradil šéflékař olympijského týmu.

Probíhá očkování proti chřipce   

K vyrovnání s časovým posunem mohou pomoci léky, podle lékařů je ale možné se připravit i dopředu. Jedním ze způsobů je například metoda ostrého světla. „To je aplikace určitého objemu světla v určitý časový okamžik, což pomůže ještě před odjezdem navodit nový spánkový rytmus a připravit organismus na cestu napříč pásmy,“ přiblížil Větvička, podle nějž je po cestě proti času kritických čtyři až pět dnů. „Každý na to ale reaguje jinak,“ doplnil.

Po posledním jednání s organizačním výborem ve Vancouveru museli lékaři začít řešit také přetrvávající obavu z možné epidemie prasečí chřipky. „V zimě navíc jako na potvoru hrozí i klasická sezónní chřipka, proti níž naše sportovce očkujeme. A doporučujeme i očkování proti novému kmeni,“ dodal.

Lékařskou sekci olympijského hnutí navíc zaměstnává i kontrola registrace v mezinárodním antidopingovém systému, v němž musí být každý účastník zanesen. Například ale hokejisté, ale i zástupci jiných disciplín, v běžném režimu tomuto nařízení nepodléhají. „Zjistili jsme, že se to týká i některých běžců na lyžích či sdruženářů, kteří se účastní závodů Světového poháru, ale ještě nikdy nebyli testovaní. Takové musíme do systému zanést, aby vyhověli olympijské chartě,“ uzavřel Větvička.

Reklama