Hlavní obsah

Woods i letos vydělal mezi sportovci jasně nejvíc peněz

NEUSS

Golfista Tiger Woods vydělal už pátým rokem po sobě nejvíce peněz mezi všemi sportovci světa. Přestože odhadované příjmy třiatřicetiletého Američana oproti loňsku i vinou ekonomické recese poklesly zhruba o čtvrtinu, žebříčku, který zveřejnila agentura SID, opět suverénně vévodí s ročním příjmem 67 miliónů eur (1,7 miliardy korun).

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Americký golfista Tiger Woods je nejlépe vydělávajícím sportovcem planety.

Článek

Navíc se Woods letos stal podle magazínu Forbes prvním sportovcem v historii, který v kariéře vydělal jednu miliardu dolarů. Woodsovy příjmy tvoří především lukrativní reklamní smlouvy. Nyní je otázkou, nakolik se na pokračování spolupráce s jednotlivými štědrými partnery projeví současná aféra, kterou odstartovala listopadová podivná autonehoda. Ta měla za následek, že Woodsovo jméno zaplavilo stránky novin v souvislosti s informacemi o jeho mimomanželských pletkách s několika ženami.

V přepočtu přes miliardu korun vydělal v letošním roce ještě anglický fotbalový reprezentant ve službách Los Angeles Galaxy David Beckham. Ten si oproti loňsku prohodil pořadí s letos třetím Philem Mickelsonem, další golfovou hvězdou.

Do nejlepší desítky se poprvé dostal exmistr světa formule 1 Lewis Hamilton, i když s příjmem 25 miliónů eur (635 miliónů korun) zůstal daleko za částkou 100 miliónů eur, ke které se měl po zisku titulu podle některých odhadů odborníků přiblížit.

Naproti tomu například nejlepší světový atlet Usain Bolt má do elitní desítky stále poměrně daleko, třebaže si oproti loňsku velmi polepšil. Z dvou miliónů eur se letos už dostal na deset (257 miliónů korun). Stále je to ale sotva polovina toho, co vydělala ruská tenistka Maria Šarapovová. "Obhájkyni" prvenství v ženském pořadí v tomto roce přibylo na konto 20,5 miliónu eur (527 miliónů korun).

Žebříček nejvíce vydělávajících sportovců v roce 2009 (odhadované částky v miliónech korun):
1. Tiger Woods (USA/golf) 1723, 2. David Beckham (Angl./fotbal) 1106, 3. Phil Mickelson (USA/golf) 900, 4. Valentino Rossi (It./MotoGP) 823, 5. LeBron James (USA/basketbal) 720, 6. Roger Federer (Švýc./tenis) 694, 7. Alex Rodriguez (USA/baseball) 669, 8. Lewis Hamilton (Brit./formule 1) 635, 9. Kimi Räikkönen (Fin./formule 1) 617, 10. Shaquille O'Neal (USA/basketbal) 604.

Reklama

Související témata: