Hlavní obsah

Kingpin prohání Spider-Mana a teď plánuje vykolejit i Klička

PRAHA

Oholená hlava, býčí šíje, železné bicepsy a strašidelně špatná nálada. To je Kingpin, komiksová postava, která svými kousky trápí kladné superhrdiny SpiderMana a Daredevila. Kingpin je ale i trefná přezdívka pro amerického boxera Kevina Johnsona, jenž se v sobotu v Bernu pokusí vyrvat titul mistra světa WBC z rukou Vitalije Klička.

Foto: Alessandro Della Valle, ČTK/AP

Americký boxer Kevin Johnson se chystá na duel proti Vitaliji Kličkovi.

Článek

Drtivá většina fanoušků však nepochybuje, že bude mít smůlu a 38letý Ukrajinec si odškrtne čtvrtou výhru po svém loňském návratu do ringu.

Johnson je totiž nezkušený, úderově i fyzicky slabší, menší... Snad jen v rozpětí paží Klička o 5 centimetrů předčí. Pokud by Johnson proti všem předpokladům vyhrál, bylo by to největší překvapení v těžké váze od doby, kdy Mikea Tysona knokautoval před 19 lety v Tokiu James Buster Douglas...

Teď se ale spíš všichni ptají: Co je vlastně ten Johnson zač? „Takových chlápků, jako Kingpin, je v Americe asi tak milión,“ pustil se do výběru Kličkova soupeře Brit David Haye, nedávný přemožitel Nikolaje Valujeva.

Haye se vysmívá

Na ukrajinské sourozence má Haye spadeno už dávno a chtěl by se s oběma, Vitalijem i mladším Vladimirem, utkat v průběhu příštího roku.

„Možná má Vitalij pocit, že ho teď ve Švýcarsku budou obdivovat. Ale tam obdivují taky jódlery a přitom nikdo není zvědavý na jejich souboje. Zápasy o šampiónské pásy těžké váhy mají být přece událostmi! A teď se bude Ukrajinec motat po ringu s Američanem v zemi, která si zakládá na vývozu čokolády Toblerone,“ rozpovídal se Haye.

Kritika mu nevadí

Johnsonovi ovšem kritika nevadí. Poprvé v životě vytáhl paty z Ameriky a je z toho u vytržení. „Takovou zemi jsem ještě neviděl,“ žasl na letišti v Curychu. „Neuvěřitelné hory a taky mnohem větší zima než u nás doma v Georgii. Z Bernu pro mě poslali limuzínu. Ale mají tu i hamburgery,“ napsal si do deníčku.

Třicetiletý Američan před cestou za oceán zašel za svým pastorem a před sobotním bojem, který od 22:45 h vysílá přímým přenosem RTL, je údajně klidný a soustředěný. „Nemůžu uvěřit, že za pár dnů už budu mistrem světa těžké váhy,“ nepochyboval Johnson. „Kličko totiž není ani z poloviny schopen takových věcí jako já. Zapomeňte na něj. Přichází nový šampión.“

Kličko se ale Johnsonem nikterak nevzrušuje. Takových průpovídek už slyšel hodně a za pár dnů se jeho protivníci váleli po ringu. Spíš už myslí na rok 2010 a zápas, o jakém těžká váha dlouho sní.

„Způsob, jakým se prezentuje David Haye, je vyloženě trapný. Pokud zase těsně před utkáním neuteče, dočká se večera, na který do smrti nezapomene. A věřte, že ho to bude moc bolet. Opravdu moc,“ vyhrožoval Britovi Vitalij.

Reklama