Hlavní obsah

Kouč Sáblíkové Novák: Karty před olympiádou jsme ještě neodkryli

SALT LAKE CITY

Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková bez větších problémů porazila v Salt Lake City na trati 3000 metrů svou současnou největší rivalku Stephanii Beckertovou z Německa. Dva měsíce před olympijskými hrami svým druhým nejlepším časem kariéry potvrdila, že ve Vancouveru bude patřit k hlavním adeptkám na zisk zlaté medaile. Kouč Petr Novák však věří, že na vrcholné akci sezóny bude jeho svěřenkyně schopná podat ještě lepší výkon.

Článek

"Myslím si, že jsme ještě všechny karty neodkryli. Teď přijde druhá a hlavní fáze přípravy na olympiádu," řekl Novák ČTK.

Jeho svěřenkyně v pátek porazila Beckertovou, s kterou předtím na trojce dvakrát prohrála, o jeden a půl vteřiny. "Je dobře, že to tady dopadlo takhle. Ani ona (Beckertová) už nebude tak sebevědomá. Předtím vše zválcovala v posledním kole, a teď ji Martina svým způsobem ujela tak, že jí nedala šanci," poukázal Novák na průběh předchozích soubojů, v kterých Beckertová vždy tvrdě útočila v závěru.

V dějišti olympijských her 2002 Sáblíková, která nastoupila společně s německou rivalkou do poslední rozjížďky, kontrolovala závod od prvního mezičasu. Poslední kolo Beckertová sice zajela o čtyři desetiny vteřiny rychleji, ale dvaadvacetiletá Češka v té chvíli už měla dostatečný náskok.

Trenér Novák: Jsem spokojený

"Jsem spokojený. Závod probíhal dobře, jako v Calgary, ale neudělali jsme na konci tu chybu," připomněl Novák, že před týdnem podcenili finiš Beckertové. "Tady to proběhlo tak, jak jsme měli v plánu," dodal.

V průběhu závodu to vypadalo, že by Sáblíková mohla atakovat vlastní český rekord. Nakonec za ním o čtyři desetiny vteřiny zaostala. "Přemýšleli jsme o tom. Dvě kola před cílem ale Martinu začaly bolet záda, v kříži, a nemohla se dobře odrážet v zatáčce. Jsme rádi, že to dopadlo takhle," uvedl Novák. Jinak se prý jeho svěřenkyni jelo lépe než v předešlém závodě Světového poháru v Calgary.

Sáblíkovou v Salt Lake City čeká ještě sobotní start na trati 1500 metrů. Původně se měla v sobotu představit i na pětistovce, ale Novák se nakonec rozhodl, že na nejkratší trať postaví opět Karolínu Erbanovou. "V pátek si zajela osobák na stovku a doufám, že se dosaženým časem dostane mezi šest náhradnic pro Vancouver. V sobotu zkusí zajet pod 39 vteřin a kvalifikovat se přímo," dodal Novák.

Reklama