Hlavní obsah

Krpálek zářil v Tokiu a vyhnul se výšlapům do mrakodrapu

TOKIO/PRAHA

Českého judistu Lukáše Krpálka hnala za největším úspěchem na seniorské scéně při nedělní Grand Prix v Tokiu i neobvyklá sázka s trenérem Petrem Lacinou. Devatenáctiletý judista se totiž díky zisku bronzové medaile vyhnul výšlapům do jednoho z tokijských mrakodrapů, kde česká výprava bydlí. Kdyby Krpálek prohrál první zápas, musel by do čtvrtečního konce soustředění podle dohody s koučem aspoň jednou denně vyšlapat do svého pokoje ve 29. patře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Judista Lukáš Krpálek

Článek

"Takže ten první zápas jsem prostě musel vyhrát," uvedl v rozhovoru s ČTK Krpálek, který se úvodní výhrou s Američanem Shintarem Higashim odrazil k jízdě, kterou až v semifinále váhy do 100 kilogramů utnula domácí hvězda a momentální světová jednička Takamasa Anai. "Na něj ještě nemám, ten je o pár tříd jinde," řekl Krpálek.

Devatenáctiletý judista už dvakrát ovládl juniorské mistrovství světa, jednou i evropské, mezi dospělými letos jednou vyhrál turnaj Světového poháru, ale posledním vystoupením v Mekce juda možná všechno přebil.

"Mám z bronzu obrovskou radost. Přitom jsem si ráno říkal, že nejsem úplně ve formě. Dávám to asi na stejnou úroveň, jako když jsem vyhrál juniorské mistrovství světa. V Tokiu jsem měl docela těžký los a že jsem prošel tak v pohodě až do semifinále, to jsem nečekal," líčil Krpálek. Po Higashim porazil domácího Daisuje Kobajašiho, loňského finalistu soutěže, a pak i Lotyše Jevgenijse Borodavku, třetího muže z mistrovství Evropy.

Zvládnutý první zápas

Především výhry nad Kobajašim si Krpálek hodně vážil. "Pro mě bylo důležité, že jsem zvládl první zápas. S Kobajašim jsem se pral úplně jinak než normálně, kdy spíš vyčkávám. Pustil jsem se do něj od úplného začátku. Byl ze mě docela nešťastnej na to, že obhajoval loňské finále. A to ho ještě drželi rozhodčí," uvedl Krpálek, který se netají svým respektem k vyslancům ze země kolébky juda. "Mám z nich strach, jsou fakt ostří. Ve druhém kole jsem také proto spíš čekal, že dostanu nakládačku, ale neskutečně se to otočilo. Přejel jsem ho," radoval se Krpálek. "Ale u mě to je tak, že z ostatních budu mít pořád respekt, i kdybych vyhrál jakýkoliv turnaj," vysvětloval člen USK Praha.

Semifinálová porážka na ipon s Anaiem jeho euforii nezkalila. Krpálka těší to, že prorazil i mezi absolutní elitou a navázal na suverénní představení z juniorských klání. "Mezi seniory to je úplně o něčem jiném, ale myslím, že ten přechod zatím docela zvládám a už mě asi nemají za takové ořezávátko. Kéž by to tak pokračovalo dál," přál si Krpálek.

Nedělní úspěch ho katapultoval ve světovém žebříčku na čtrnácté místo v jeho váhové kategorii, takže Krpálek v polovině ledna vyrazí na prestižní turnaj Masters do Jižní Koreje, kde se představí šestnáct nejlepších judistů v každé váze. "Z toho jsem překvapený úplně nejvíc. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi to povede v prvním roce mezi seniory. Budou to další skvělé zkušenosti," řekl Krpálek.

Reklama

Související témata: