Hlavní obsah

Sáblíková by mohla dodatečně dostat olympijský bronz z Turína

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková by mohla dodatečně dostat olympijský bronz ze závodu na 5000 metrů v roce 2006 v Turíně. Podle německého listu Die Welt by Mezinárodní olympijský výbor mohl odebrat stříbro Němce Claudii Pechsteinové a česká rychlobruslařka by se tak ze čtvrtého místa posunula na bronzový stupínek.

Článek

"Slyšela jsem o tom a mohu k tomu říci jediné. Samozřejmě by bylo fajn mít jednu medaili z olympiády, ale nebude to takový, jako bych si ji vyzvedla sama tam, kde se konala," řekla dnes Sáblíková na tiskové konferenci po návratu ze závodů z Ameriky. V letadle nepřemýšlela o tom, jaké by to bylo cenný kov držet v ruce. "Není nic jistého. Počkám si a uvidíme, jak to nakonec dopadne," uvedla.

Pechsteinová si v současné době odpykává dvouletý trest za krevní doping při letošním mistrovství světa v Hamaru a vede soudní spor za jeho zrušení. Předseda MOV Jacques Rogge však v rozhovoru pro Die Welt uvedl, že MOV bude zkoumat i její vzdálenější minulost.

Zvláštní komise, podobná té, která zkoumala dopingové aféry americké firmy Balco, by měla posoudit dřívější testy Pechsteinové. A Rogge prohlásil, že by sedmatřicetiletá Němka mohla přijít i o olympijské medaile.

Během své kariéry jich nasbírala celkem devět, včetně pěti zlatých. V Turíně byla členkou vítězného družstva a v závodu na 5000 metrů získala stříbro. Kdyby jí ho teď MOV odebral, přišla by Sáblíkové dodatečně bronzová medaile poštou. Podobně byla před časem odměněna Kateřina Neumannová po diskvalifikaci ruských běžkyň v Salt Lake City.

Sáblíkovou však vyhlídka na medaili ze čtyři roky starého závodu příliš neláká. "Takhle bych medaili určitě nechtěla. Bylo by to celé divné. Něco jiného je vybojovat si ji na dráze," řekla deníku MfDnes. "Pokud Pechsteinová dopovala, bude to jen spravedlivé," řekl její trenér Petr Novák.

Pro Nováka by medaile, i když dodatečně získaná, znamenala historický zlom. "Já bych tím dosáhl všeho, že by Martina měla ze všech soutěží medaili. Do Vancouveru by pak nejela získávat, ale obhajovat medaili," řekl Novák. Jeho svěřenkyně to vidí jinak. "Projet cíle a vidět, že jsem první, znamená víc, než získat medaili zpětně. Kdyby se prokázala vina, tak by mi to právem náleželo, ale do Vancouveru bych si i tak jela pro první medaili," řekla Sáblíková, která označila Pechsteinovou svým způsobem za svoji kamarádku.

"Kdyby se to potvrdilo, tak by mi to bylo líto, ale sama po ničem nepátrám a čekám, až padne rozhodnutí," prohlásila Sáblíková.

Šéf Antidopingového úřadu Jan Chlumský potvrdil, že Pechsteinová může o stříbro z Turína přijít. Věda za čtyři roky pokročila a z tehdy odebraných vzorků se toho dá vyčíst víc. Promlčecí doba je osm let.

Reklama

Související témata: