Hlavní obsah

Rychlobruslařka Erbanová: S Martinou bojujeme proti zbytku světa

PRAHA

Když před necelými čtyřmi roky poprvé viděla trenéra rychlobruslařů Petra Nováka, vyprávěl jí o olympijských hrách. Jeho slova však tehdy nebrala vážně. Teď už ale ví, že měl pravdu. Sedmnáctiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová si totiž na závodech Světového poháru vyjela místo na olympiádě. "Už se tam moc těším," přiznává talentovaná juniorka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová na tiskové konferenci v Praze

Článek

Lyžovala, hrála tenis i hokej. Nakonec ale skončila u rychlobruslení a udělala dobře. Když ji před necelými čtyřmi roky poslali za trenérem rychlobruslařů Petrem Novákem, moc se jí nechtělo. Parta rychlobruslařů jí, jak sama říká, vtáhla mezi sebe. A Karolína Erbanová se stala novou svěřenkyní charizmatického kouče.

"Když jsem přijela poprvé za trenérem Novákem na soustředění do Harrachova, v prvních pěti minutách mi vyprávěl něco o olympijských hrách. Řekla jsem si, že to nebudu brát vážně...," zavzpomínala na tehdejší setkání sedmnáctiletá Erbanová.

Na olympiádu se už moc těší 

Teď už však ví, že trenérova slova byla reálná. Na závodech Světového poháru si totiž vyjela místo na olympijské hry ve Vancouveru. A navíc vylepšila český rekord na tratích 500 a 1000 metrů. "Ještě teď tomu nemůžu uvěřit. Časy, které se mi povedly zajet, byly pro mne samotnou velkým překvapením," přiznala po návratu ze soutěží talentovaná rychlobruslařka.

"A olympiáda? Jsem šťastná, už se tam moc těším," prohlásila s úsměvem na tváři. "Mám obrovskou radost už jen z toho, že tam pojedu. Ale samozřejmě se pokusím o co nejlepší výsledek. V každém případě to pro mne bude skvělá zkušenost," dodala Erbanová.

Na časy Sáblíkové neútočí

Vzorem talentované rychlobruslařky je její úspěšná kolegyně Martina Sáblíková. "Od Martiny se učím. Jsme kamarádky, rivalita mezi námi není. Je skvělé mít po boku osobnost, jakou Martina je. Neútočím na její časy. Chci stát po jejím boku. Společně bojujeme proti zbytku rychlobruslařského světa," řekla rodačka z Vrchlabí.

Přes vánoční svátky čeká na Karolínu Erbanovou suchá příprava, pak s týmem vyrazí na ovál do Itálie. "Teď se nejvíc těším na rodinu a Vánoce. Je fajn, že nemusíme o svátcích držet žádné diety. Trenér zastává názor, že na co má tělo chuť, to si má vzít. A tak se už nemůžu dočkat, až ochutnám cukroví a hlavně rohlíčky," uzavřela usměvavá rychlobruslařka.

Reklama

Související témata: