Hlavní obsah

Připravuje se jeviště pro boxerský kasaštyk století

PRAHA

Představte si, že přijdete ráno do práce, šéf si vás pozve na kobereček a zadá vám přetěžký úkol. Když ho zvládnete, dostanete tučnou odměnu. A když to zpackáte, dostanete ji taky. Nesmysl? Nikoli ve světě profesionálního boxu.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Americký boxer Floyd Mayweather Jr.

Článek

Přesně půl na půl si totiž rozdělí peníze aktéři nejsledovanějšího duelu příštího roku: Filipínec Manny Pacquiao a Američan Floyd Mayweather Jr. A je úplně jedno, kdo vyhraje. Spekuluje se, že by si každý mohl přijít na 50 miliónů dolarů. Výtěžek včetně prodeje televizního signálu má totiž přesáhnout 150 miliónů.

Smlouvy sice ještě nebyly podepsány, ale v zákulisí se šušká o datu 13. března, kdy se má odehrát souboj nejlepších světových borců napříč vahami o titul boxerského krále planety. „Svět chce vidět, jak jdeme proti sobě,“ je přesvědčen filipínský hrdina.

Pacquiaův promotér Bob Arum zatím hledá místo, kde by se měl vysněný střet uskutečnit. V jeho hledáčku jsou Superdome v New Orleansu, kasino MGM v Las Vegas, a zejména stánek amerických fotbalistů Dallas Cowboys. „Tam by mohlo přijít až sto tisíc diváků,“ čichá Arum milióny do kasičky. Majitel Cowboys Jerry Jones už také nabídl 25 miliónů dolarů, aby se zápas konal na jeho stadiónu.

Zatímco vzduchem létají miliónové částky, oba tábory přilévají oleje do ohně. Mayweatherův otec přivítal, že se oba soupeři mají podrobit dopingovým testům. Přesně takovým, jaké budou prováděny na olympiádě ve Vancouveru. Pacquiaa totiž už delší dobu obviňuje z užívání steroidů. „Je pozoruhodné, že o dopingu mluví člověk, který strávil pět let za mřížemi kvůli obchodu s kokainem,“ kontroval Arum.

Podle Filipíncova trenéra Freddieho Roache v březnu diváci neuvidí knokaut jako v předchozích Pacquiaových duelech s Cottem nebo Hattonem, ale dvanáctikolovou taktickou válku. „Poslední zápasy odboxoval Manny s buldoky, kteří ho chtěli roztrhat. Nyní to bude jiné. Mayweather je defenzivní typ. Sebere vám energii a pak začne kousat,“ tvrdil Roach a od 5. ledna chystá pro svou ovečku tréninkový kemp. „Kamarádím s oběma, ale vyhraje Manny,“ vsadil si známý basketbalový hříšník Ron Artest z Los Angeles Lakers.

Jak se roztáčela peněžní spirála
19. 4. 1991 1,4 miliónu domácností zaplatilo, aby vidělo návrat George Foremana. Vyhrál sice Evander Holyfield, největším vítězem však byla televize HBO, shrábla 53 mil. dolarů.
18. 9. 1999 Za přenos duelu Oscar De La Hoya–Felix Trinidad se platilo 50 dolarů. Zápas vydělal 71 miliónů, jednadvacet si odnesl De La Hoya, vítěz inkasoval 10 miliónů.
8. 6. 2002 Na zápas Lennoxe Lewise s Mikem Tysonem stály lístky k ringu 2400 dolarů. Diváci zaplatili rekordních 103 miliónů, aby viděli alespoň televizní přenos. 5.
5. 5. 2007 Tentokrát se nejvíc nenapakovala televize, ale boxeři. De La Hoya za těsnou porážku s Floydem Mayweatherem Jr. dostal 52 miliónů dolarů, vítěz půlku.

Reklama