Hlavní obsah

Marušková střílí i v pražském bytě

PRAHA

Střelkyně Lenka Marušková už vstoupila do nové sezóny a v prvních závodech ve vzduchové pistoli se jí daří.

Článek

„Chci v nové sezóně navázat na úspěšnou minulou sezónu, v níž jsem vystřílela bronz ve vzduchovce na mistrovství Evropy v Praze a stříbro ve sportovní pistoli na evropském šampionátu v Osijeku. V programu mám několik závodů Světového poháru a v červenci mistrovství světa v Mnichově, kde se bude bojovat také o účast na olympiádě v Londýně,“ prozradila nejlepší česká pistolářka.

Letos stihla také dokončit studia na vyšší odborné škole a má diplom v oboru prevence kriminality.

„Nervozita při závodě a při zkoušce se nedá srovnat. Stres je úplně jiný, jako bych měla zapojené jiné části mozku a svaly. Ve škole jsem se stresovala, co umím, nebo neumím, na závodech, abych nestřílela osmičky. Ale mozek byl víc zapojený ve škole. Na další studium zatím nepomýšlím. Možná později, až se otevře bakalářské. Po skončení kariéry bych se chtěla oboru věnovat. Může to být drogová prevence nebo výchova dětí,“ prozradila.

Změnila také způsob přípravy. „Našli jsme správnou míru mezi přípravou, závody, rehabilitací a odpočinkem. Trénuji méně, ale intenzivněji, a když je potřeba, vozím zbraň i s sebou třeba do lázní a věnuji se suchému tréninku, tedy rytmu zvedání zbraně, zamíření a výstřelu. Doma trénuji taky v bytě, kde mám potřebných deset metrů. Jsou to rány, ale při rachotu sbíječek při rekonstruování domu se to ztratí,“ přiznala.

Na Vánoce už má také napečeno. „Letos jsem dělala i perníčky a zdobila je,“ pochlubila se. Úklid prý rozložila do více měsíců a hodně pomohl rovněž manžel David, manažer a osobní trenér v jedné osobě. Jasno má, i co se týká dárků.

„Manželova maminka nám dá pánev, rodina také přispěje na nákup hasicích přístrojů, které nutně potřebujeme domů, do auta i do bytu po babičce, kde už jsou staré elektrické rozvody. Letos zkusíme taky některé vánoční zvyky jako krájení jablíčka. Na Štědrý den si s manželem práci rozdělíme, já budu vařit a on péct, což mu jde výborně,“ pravila s úsměvem střelkyně.

Reklama

Související témata: