Hlavní obsah

Sáblíková převzala od Čáslavské symbolickou olympijskou štafetu

PRAHA

Téměř sto českých medailistů z evropských a světových šampionátů ocenila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová na pátečním slavnostním ceremoniálu v Kaiserštejnském paláci v Praze. Každý oceněný obdržel zlatý odznak a rychlobruslařka Martina Sáblíková pak od Věry Čáslavské převzala symbolickou olympijskou štafetu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Věra Čáslavská (vlevo) předává symbolickou štafetu rychlobruslařce Martině Sáblíkové.

Článek

"Jsem poctěna, že se můžu s vámi všemi setkat a moc vám děkuji za to, jak reprezentujete naši zemi a co všechno svými úspěchy pro ni děláte," řekla na úvod ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová, která po svém proslovu začala oceňovat medailisty z mistrovství světa a Evropy 2009 v kategorii seniorů, juniorů a zdravotně postižených.

Tomáš Dvořák dostává ocenění od ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Početné zastoupení měl moderní pětiboj v čele s mistrem Evropy Ondřejem Polívkou a vicemistrem světa Davidem Svobodou. Nechyběli ani úspěšní střelci a Miroslav Januš, který si letos z významných akcí přivezl již 115. medaili. Pro ocenění si přišla i jeho kolegyně Lenka Marušková, která na evropských šampionátech v Praze a Osijeku vybojovala bronz a stříbro.

"Pro mě je to velká čest. V předešlých letech jsem neměla možnost zde být, protože se mi povedly medaile jen ze Světových pohárů. Takže jsem opravdu moc šťastná. Navíc jsem se zde mohla setkat s několika sportovními legendami. A to i s paní Věrou Čáslavskou, což je pro mě velký zážitek," přiznala Lenka Marušková.

Ministryně školství Miroslava Kopicová (vlevo) předává ocenění Věře Čáslavské.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Zlatý odznak dostaly i rychlobruslařky Martina Sáblíková a Kateřina Novotná, atletka Lucie Škrobáková, veslařka Jitka Antošová a akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová ocenila také několik handicapovaných sportovců  - plavkyni Bělu Hlaváčkovou a cyklisty Jiřího Ježka a Jiřího Boušku.

Dostalo se i na sportovní legendy - oštěpařku Danu Zátopkovou, sportovní gymnastku Věru Čáslavskou, tenistu Jiřího Nováka, veslaře Václava Chalupu a desetibojaře Tomáše Dvořáka.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová (vlevo) s Danou Zátopkovou.foto: ČTK/Michal Kamaryt

V závěru slavnostní akce pak Věra Čáslavská předala symbolickou olympijskou  štafetu (zlatou ratolest) rychlobruslařce Martině Sáblíkové. "Něco podobného se mi ještě nikdy nestalo. Od někoho, kdo má jedenáct olympijských medailí, je to obrovská pocta. Strašně mě to překvapilo a dojalo," přiznala dvaadvacetiletá rychlobruslařka.

"Paní Čáslavská mi řekla, že mi moc fandí a popřála mi, abych získala na olympiádě tolik medailí, kolik je lístků na jedné větvičce," dodala dojatá Martina Sáblíková.

Reklama

Související témata: