Hlavní obsah

Zraněnou bobistku převezli vrtulníkem do Mnichova, tam ji čeká jedenáctá operace

PRAHA

Deset operací má za sebou ruská bobistka Irina Skvorcovová, ta další na ni čeká v nadcházejících dnech. Avšak ne už v nemocnici v Traunsteinu, ale na jedné z nejlepších německých klinik v Mnichově, kam jednadvacetiletou závodnici převezl vrtulník. Její stav je i nadále velmi vážný a talentovaná bobistka zůstává v umělém spánku.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Její zdravotní stav se mění každou hodinu. Připadáme si jako na vulkánu, každou minutu se může něco stát," řekla pro televizní stanici Věsti koordinátorka ruské reprezentace Nina Grefenštejnová. "Bohužel ještě stále nemůžeme říci, že by Irina byla z nejhoršího venku. Má za sebou deset operací. V nejbližších dnech ji čeká další," dodala Grefenštejnová.

Jedenáctou operaci podstoupí jednadvacetiletá bobistka na univerzitní klinice v Mnichově, kam byla z nemocnice v Traunsteinu převezena vrtulníkem. "Nemocnice v Traunsteinu vyčerpala už všechny své možnosti, jak Irině pomoci. Proto se lékaři rozhodli pro převoz na jednu z nejlepších klinik v Německu. Vrtulník byl jedinou možností, jak Irinu přesunout, aniž by se zhoršil její zdravotní stav," vysvětlovala dál Grefenštejnová.

Maminku poznala

Za Irinou dorazily už i první návštěvy - maminka Galina a představitelé ruské bobové reprezentace. "Když jsem za ní byla, probudili ji na chvíli z umělého spánku. Řekli jsme jí, že jestli mě poznává, ať jednou mrkne. Pokud neví, kdo jsem, ať mrkne dvakrát. A vypadá to nadějně, protože Irina mrkla jen jednou. Její mozek by tak mohl být v pořádku," doufá její matka.

K tragické nehodě došlo před necelým měsícem v pondělí 23. listopadu na dráze v německém Königsee. Zde se jednadvacetiletá Irina Skvorcovová připravovala na závod Evropského poháru. Při jednom z tréninků se však jejich dvojbob převrátil a v plné rychlosti do nich narazil stroj jejich ruských kolegů. Skvorcovová utrpěla otevřenou zlomeninu stehenní kosti a několik dalších vážných zranění.

Reklama