Hlavní obsah

Rychlobruslařku Novotnou čeká evropský test a pak třetí start na olympiádě

PRAHA

Své želízko v ohni bude mít Česká republika na olympijských hrách ve Vancouveru i v shorttracku, tedy v rychlobruslení na krátké dráze, kde si účast vybojovala Kateřina Novotná. Pětadvacetiletá závodnice, která letos na evropském šampionátu ve víceboji získala stříbrnou medaili, se v únoru chystá již na svou třetí olympiádu...

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná.

Článek

Olympijská sezóna začala Kateřině Novotné už v polovině září Světovými poháry v Asii. A hned na úvod byla pětadvacetiletá rychlobruslařka v závodě na 1500 metrů devátá, nejlepší z Evropy. Pak přišly další závody a hlavně dva Světové poháry ve Spojených státech amerických, které byly zároveň kvalifikací na olympiádu ve Vancouveru.

„Nepředvedla jsem tam špatné výkony,“ hodnotí s odstupem času Kateřina Novotná. „Pořád se něco dělo a já si tam vybrala i smůlu. Ještě jsem neukázala to, na co mám. Na olympiádu jsem se ale naštěstí kvalifikovala,“ dodává s úsměvem na tváři.

Nejvíce se těší na rohlíčky

A tak v únoru zamíří na svou třetí olympiádu. „Ještě předtím mě ale čeká mistrovství Evropy. To bude pro mě takovým testem. Tam se ukáže, jak na tom doopravdy jsem,“ říká letošní stříbrná medailistka z evropského šampionátu ve víceboji. A vzápětí prozrazuje, s jakými výsledky by byla ve Vancouveru spokojená.

„Určitě bych chtěla zopakovat úspěch z olympijských her v Turíně (v závodě na 500 m byla šestá – pozn. red.). Takže doufám, že se podívám nejen do semifinále, ale i do finále." A v zápětí dodává: "Uvidíme, v shorttracku člověk nikdy neví, jak to dopadne..."

Formu bude juniorská vicemistryně světa z roku 2004 ladit na oválu v Benátkách nad Jizerou. "Na ledě jsem pětkrát týdně minimálně hodinu. Přes vánoční svátky tam ale bude volněji, takže tam strávím i více času. A snad správně vyladím formu," uzavírá rychlobruslařka, která se už také moc těší na cukroví od maminky. "Hlavně na vanilkové rohlíčky a linecké."

Reklama