Hlavní obsah

Sportovcem roku bude asi počtvrté žena

PRAHA

Tři ženy jsou nejžhavějšími kandidátkami na titul Sportovec roku 2009. Tajenka se začne rozkrývat v úterý od 20 hodin v přímém přenosu na ČT 1. Ženy vítězí od roku 2006, kdy se královnou stala lyžařka Kateřina Neumannová. Po ní přišla rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou loni vystřídala oštěpařka Barbora Špotáková. Obě jsou v elitní desítce i letos.

Článek

Ledová královna Sáblíková vybojovala v roce 2009 dva tituly mistryně světa a vyhrála celkově SP na dlouhých tratích i v týmech. V olympijské sezóně opět vede SP. Obhájkyně koruny Špotáková má stříbro z MS. Třetí ženou v desítce je stříbrná světová slalomářka Šárka Záhrobská.

Co nabízejí muži? Lukáš Bauer stříbro z klasické patnáctky na MS v Liberci. Tomáš Kraus čtvrtý triumf ve skikrosovém SP, tenisté Radek Štěpánek a Tomáš Berdych především finále v Davis Cupu, což ale patří spíše do kategorie kolektivů. Gólman Chelsea a reprezentace Petr Čech zejména vítězství v Anglickém poháru. Roman Kreuziger deváté místo na Tour de France, tedy výrazný zápis do historie české silniční cyklistiky.

A pak tu je nejstarší sportovec, který byl kdy nominován do desítky – sedmapadesátiletý žokej Josef Váňa. Jeho šesté vítězství ve Velké pardubické bylo zážitkem. Mimochodem, tu první vyhrál v roce 1987, kdy se narodila Sáblíková…

Do trojice nejlepších kolektivů se dostali daviscupoví reprezentanti Česka – finalisté soutěže. Dvojka s kormidelníkem Václav Chalupa, Jakub Makovička – Oldřich Hejdušek získala na MS stříbro a hokejisté Energie Karlovy Vary titul mistrů republiky. V rámci večera se i dozvíme, kdo je nejlepším juniorem a další legendou českého sportu.

Anketu organizuje Klub sportovních novinářů ČR a už více než deset let produkuje agentura BPA Sport Marketing. Mediálním partnerem je deník Právo.

Reklama