Hlavní obsah

Vrzáňová: Nejsou krásnější Vánoce než v Praze

PRAHA

Dvě královny mělo úterní vyhlašování ankety Sportovec roku. Vedle vítězné rychlobruslařky Martiny Sáblíkové se dočkala bouřlivého aplausu vstoje dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová, jež obdržela Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendy. „Je to pro mě víc, než zařazení do krasobruslařské síně slávy v Los Angeles,“ říkala silně dojatá Vrzáňová po skončení večera.

Foto: Ivana Roháčková

Ledové královny - Martina Sáblíková a Ája Vrzáňová

Článek

Od jejího druhého triumfu na světovém šampionátu v Londýně uplyne příští rok už šedesát let. To bylo také naposledy, co startovala „se lvíčkem na prsou“. Tehdy osmnáctiletá Vrzáňová bezprostředně po úspěšné obhajobě požádala v Británii o politický azyl a posléze se přesunula do Spojených států.

Do rodné země se mohla podívat až po listopadu 1989, kdy už ale mnoho lidí o jejích úspěších nevědělo. „Proto jsem vůbec netušila, že se dostanu mezi legendy. Čtyřicet let jsem sem nesměla a třeba mladí lidé vůbec netušili, že Československo mělo nějakou mistryni světa v krasobruslení. Jsem velice hrdá, je to pro mě obrovská čest,“ líčila novinářům se slzami štěstí v očích.

Do Prahy si ale nepřijela jen pro cenu. Od zmíněného roku 1990 si ani jednou nenechala ujít příležitost přijet na Vánoce. „Tradičně bývám s rodinou mé spolužačky ze základní školy. Nejsou krásnější vánoce než v Praze,“ má jasno. Do Česka zavítá několikrát i v průběhu roku, v USA pak střídá pobyt v New Yorku s Floridou. „Každé z těch míst má svůj šarm. New York je New York, na Floridě je sluníčko a Praha? To je domov…,“ podotkla.

Je z ní „bionic woman“

Elegantní dáma v sedmdesáti osmi letech překypuje energií, aktivně sleduje sportovní dění a sama sportu holduje. „Na brusle už pět let nemohu, mám umělý kyčel. Jak říkají Američané, jsem teď bionic woman. Vrhla jsem se na tenis, hraji čtyřikrát týdně. Nedávno jsem se dokonce utkala s Martinou Navrátilovou. Výsledek? No nechala jsem ji vyhrát,“ vyprávěla.

I proto dostala během vyhlášení raketu od někdejší jedničky českého tenisu Hany Mandlíkové a Tomáš Berdych přidal bundu daviscupového týmu z finále ve Španělsku.

Moc si vážila setkání s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou, která v úterý získala křišťálovou korunu pro královnu českého sportu. „Jsme obě od ledu a mě mnohokrát lákalo zkusit si zajet na rychlost, fascinovalo mě to. Trenér by mi to ale nikdy nedovolil,“ řekla Vrzáňová.

A dvaadvacetileté naději na zisk olympijské medaile bude možná držet osobně palce ve Vancouveru. „Na olympiádu se jedu podívat, zatím mám ale lístky jen na ženské krasobruslení. Uvidíme, třeba seženu i na Martinu. A také budu moc držet palce Tomáši Vernerovi, tomu moc fandím,“ dodala Vrzáňová.

Reklama