Hlavní obsah

Pljuščenko zlepšil dva světové rekordy a má osmý ruský titul

Krasobruslař Jevgenij Pljuščenko navzdory dlouhé závodní pauze deklasoval soupeře na ruském šampionátu a získal i díky dvěma světovým rekordům osmý domácí titul. Soutěž v sobotu vyhrál součtem 271,59 bodu, jímž zlepšil o více než sedm bodů světový rekord Japonce Daisukeho Takahašiho z loňského mistrovství čtyř kontinentů. Za jeho světovým rekordem ve volné jízdě ze stejné soutěže ruský šampión zaostal o téměř pět bodů.

Foto: Alexander Demjančuk, Reuters

Jevgenij Pljuščenko při volné jízdě na mistrovství Ruska.

Článek

Olympijský vítěz z Turína exceloval už v krátkém programu, který na Štědrý den vyhrál v novém historickém maximu 100,09 bodu. Překonal tak téměř o deset bodů vlastní rekord z olympiády v roce 2006.

Sedmadvacetiletý svěřenec trenéra Alexeje Mišina se po triumfu v Turíně věnoval pouze exhibicím a letos se vrátil k závodům po třech a půl letech. Už suverénním vítězstvím na říjnové Grand Prix v Moskvě ukázal, že na únorových hrách ve Vancouveru bude znovu patřit k favoritům. Ruský šampionát na domácím ledě v Petrohradu proměnil ve své galapředstavení.

Druhého Sergeje Voronova, který obhajoval zlato z předchozích dvou let, porazil o více než 30 bodů. Třetí skončil Arťom Borodulin.

Ženský titul získala poprvé v kariéře Xenia Makarovová, sedmnáctiletá rodačka z Petrohradu, která s rodiči emigrovala v osmi letech do USA, kde žije. Po krátkém programu vedla teprve třináctiletá Sofia Birjukovová, která se nakonec propadla na šesté místo.

Reklama