Hlavní obsah

Erbanová: Ambice mám větší, snažím se ale zůstat nohama na zemi

HAMAR

Rychlobruslařka Karolína Erbanová v této sezoně poprvé výrazněji vystoupila ze stínu Martina Sáblíkové, které sebrala dva české rekordy na tratích 500 a 1000 metrů. O víkendu obě čeká start na mistrovství Evropy ve víceboji a Erbanová by ráda dopadla lépe než před rokem, kdy při své premiéře obsadila 18. místo a nekvalifikovala se tak do závěrečného závodu na 5000 metrů.

Foto: Ivana Roháčková

Rychlobruslařka Karolína Erbanová

Článek

"Ambice bude mít vyšší, ale pořád se snažím zůstat nohama na zemi a dělat to, co mám. Správně trénovat a zajet co nejlépe," řekla Erbanová ČTK a deníku Sport. Tato sezona je pro ni přelomová. Vedle národních rekordů dokázala bodovat ve Světovém poháru a kvalifikovala se na olympijské hry ve Vancouveru.

Nyní se soustředí na evropský šampionát, kde by podle trenéra Petra Nováka měla v sobotu hned v úvodu bojovat o umístění mezi trojicí nejlepších na pětistovce. "To se musíte zeptat jeho, jestli to tak bude, když to říká. Já nevím. Něco podobného si dopředu nedovolím říci," smála se sedmnáctiletá závodnice. Dobře si ale uvědomuje, že konkurence bude na ME slabší než při Světovém poháru.

Čas, který by ráda zajela, si Erbanová nestanovila. "Ráda bych se přiblížila k osobnímu rekordu, to chci vždy. Nejdůležitější je časy stále potvrzovat," řekla bývalá hokejistka, která se rychlobruslení věnuje čtyři roky.

Zatímco Sáblíková je silnější na delších tratích, Erbanová se zatím prosazuje na kratších. "Na krátké se těším. Na dlouhých mě pak všichni dojíždějí, protože mi moc nejdou. Doufám, že se na nich budu zlepšovat. Už bych chtěla," přála si Erbanová, před kterou kouč Novák stanovil cíl skončit do čtrnáctého místa. Tím by se kvalifikovala i na příští mistrovství světa ve víceboji.

V Hamaru, který si stejně jako nejlepší česká sportovkyně loňského roku Sáblíková rychle oblíbila, se momentálně musí vyrovnat s krutými mrazy. Teplota dnes klesla pod minus 30 stupňů Celsia. "Je to hrozné. Doma takhle není, ani v Collalbu tak nebylo. My ale venku stejně moc nejsme, takže je to dobré," usmála se rychlobruslařka z Vrchlabí.

Reklama

Související témata: