Hlavní obsah

Rychlobruslařka Erbanová zářila štěstím: Prvenství na pětistovce? Krásný šok!

Vítězstvím v sobotním úvodním závodě rychlobruslařského vícebojařského mistrovství Evropy v Hamaru na 500 m sedmnáctiletá Karolína Erbanová doslova šokovala. Výborně zajela i tři kilometry a ze soboty na neděli usínala jako šestá nejlepší. Ještě o stupínek výš se posunula po nedělní patnáctistovce a poprvé v životě jela i pět kilometrů a skončila jako devátá nejlepší Evropanka...

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Karolína Erbanová na trati 500 metrů na ME ve víceboji

Článek

Berete deváté místo na mistrovství Evropy jako svůj dosavadní největší úspěch?

Jeden z největších. Když jsme do Hamaru jeli, přála jsem si skončit do čtrnáctého místa. S první desítkou jsem vůbec nepočítala. Jsem opravdu moc šťastná.

Jenže jste překvapila celou Evropu hned v první disciplíně...

Prvenství na pětistovce? To byl krásný šok i pro mne. Nepočítala jsem s ním, i když trenér Novák mluvil o stupních vítězů. On nás dokáže nejen skvěle připravit, ale i motivovat.

Po prvním dnu jste byla šestá, jak se vám usínalo s vidinou, že zřejmě pojedete poprvé v životě závod na pět kilometrů?

Docela dobře. Já se snažím si stresy nepřipouštět.

Po patnáctistovce jste poskočila na páté místo a pětka se stala skutečností. Bále jste se?

Docela ano, protože to pro mne bylo něco neznámého. Nevěděla jsem, do čeho vlastně jdu, jak to zvládnu. Ale poradila mi Martina a hlavně jsme si dohodli taktiku s trenérem. Samozřejmě jsem chtěla zajet co nejlepší čas, ale musela jsem si hlídat tempo, aby mi v závěru nedošly síly. Celkový čas mě příjemně překvapil. Bylo dobré, že jsem jela s Ruskou Šichovovou, která také není na dlouhé tratě tak dobrá. Dá se říct, že mi i pomohla. Bylo to hodně těžké, ale nakonec ne tak strašné.

Co pro vás tenhle úspěch znamená vzhledem k blížící se olympiádě?

Velkou psychickou vzpruhu, uklidnění, že forma je dobrá, ale jinak nic. Olympiáda bude něco úplně jiného. Trenér Novák nás ale určitě připraví velmi dobře. Moc se těším.

Kdy se podíváte domů?

V pondělí letíme do Prahy. Doma budeme asi dva nebo tři dny. Pak odjedeme opět za ledem. Koncem ledna se ještě na pár dní vrátíme domů a potom už poletíme do Kanady.

Reklama

Související témata: