Hlavní obsah

Boulder série bez Mrázka, zvítězil Doležaj

PRAHA

Vítězstvím favorizovaného slovenského lezce Petera Doležaje a brněnské závodnice Heleny Lipenské skončila na pražské Letné sobotní druhá část Boulder série 2003 v extrémním lezení bez lana. Divákům se bohužel nepředstavily dva hlavní magnety, Tomáš Mrázek a Věra Kotasová.

Foto: Boulder

Vítězka ženské kategorie Helena Lipenská leze jednu z finálových cest.

Článek
Fotogalerie

Pořadatelům v náhradním termínu vyšlo parádní počasí, o týden pozdější datum konání závodu ale způsobilo kolizi v kalendáři dvou hlavních hvězd, letošního mistra světa v lezení na obtížnost Tomáše Mrázka a současné nejlepší domácí závodnice Věry Kotasové.

"Bohužel pro nás se oba účastní závodů prestižní série Rockmaster v italském Arcu. Hlavně je nám líto, že se divákům nepředstavila Věra Kotasová, která skutečně patří ke světové boulderistické špičce," ozřejmil absenci lezců jeden z organizátorů klání Jiří Oliva.

Málo celkových přelezů

Na lezce ve finálové části čekala čtveřice cest, na každou měli pětiminutový časový limit, po kterém následoval pětiminutový odpočinek.

Stavitelé finálových cest přichystali nejlepším z kvalifikace, šestici žen a tuctu mužů, na speciální věži cesty maximální obtížnosti a diváci se tak nedočkali velkého množství celých přelezů, kdy lezci dosáhnou tzv. topu, tedy označeného konce cesty.

Mezi ženami se dokonce podařilo topovat jen jednou, za bouřlivého ohlasu přihlížejících dohmátla na poslední chyt pozdější celková vítězka, šestadvacetiletá Helena Lipenská z Brna.

"Musím přiznat, že ve finále se s námi organizátoři příliš nemazlili a připravili celou škálu krajně obtížných technicko-silových boulderů. Já osobně preferuji spíš cesty silového charakteru, ale nemůžu říci, že by se mi lezlo špatně," ohodnotila Lipenská úroveň závodů.

Doležajův triumfální závěr

V mužské kategorii se finálová část proměnila především v dramatický, česko-slovenský souboj, otevřený až do poslední chvíle. Dopředu favorizovanému jedenadvacetiletému Slovákovi Peteru Doležajovi, jemuž zdatně sekundoval jeho krajan Juraj Repčík, se úspěšně postavil Jakub Hlaváček.

Jak Doležaj, tak Hlaváček předvedli řadu skvělých kroků, o vítězství slovenského závodníka, který triumfoval i v prvním dílu série v Brně, rozhodl především výkon v poslední cestě, kterou famózně přelezl na první pokus.

"Pokud srovnám úroveň první a druhé části Boulder série, pak musím přiznat, že závody na Letné byly mnohem obtížnější. Proti Brnu byly jednotlivé bouldery komplikovanější, řekl bych až zákeřnější. To se projevilo i na tom, že jsem dosáhl topu jen ve dvou cestách a v každé cestě - vyjma poslední - jsem spotřeboval dost sil na jednotlivých pokusech," svěřil se po vyhlášení výsledků šťastný vítěz.

S účastí spokojenost

"Jsme rádi, že závody měly skutečně dobrou úroveň, a po všech peripetiích, kterým jsme museli čelit, jsme velice spokojeni i s diváckou návštěvou," poznamenal Oliva s tím, že si během dne našlo na Letnou cestu kolem 800 diváků.

"I když jsme původně očekávali o něco větší účast v mužské kategorii, jsme spokojeni, že se na Letné sešla dvacítka těch nejlepších boulderistů, které v současnosti v Čechách máme," uzavřel druhý díl Boulder série.

Závěrečná část, která bude současně i mistrovstvím republiky, by se měla uskutečnit 15. listopadu na brněnském výstavišti.

BOULDER SÉRIE 2003, II. díl
Muži
PořadíJménoRok narozeníKlub
1.Peter Doležaj (SR)1982CCCBBB SK
2.Jakub Hlaváček1982BBKlan
3.Juraj Repčík (SR)1978CCCBBB SK
4.Martin Spilka1977BBKlan
5.Petr Resch1974Beroun
Ženy
1.Helena Lipenská1977Vertical Brno
2.Katka Čintalová (SR)1983ŠKMK Modrá
3.Zuzana Ulrichová (Přibilová)1984BBKlan
Bouldering...
je relativně novým sportem, ačkoli ke sportovnímu lezení patří od počátku. Provozuje se buď venku nebo na vnitřních umělých lezeckých stěnách. Venku se leze na menších kamenech, balvanech, kdy se lezci pohybují v maximální výšce 5 m. Leze se bez jištění, případný pád tlumí speciální přenosná matrace.

Reklama