Hlavní obsah

Krasobruslaři Savchenková se Szolkovým vykročili za dalším evropským zlatem

TALLINN

Favorizovaní Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy vyhráli krátký program sportovních dvojic na ME krasobruslařů v Tallinnu. Úřadující mistři světa i Evropy si před středečními volnými jízdami vybudovali jen minimální náskok před rovněž bezchybnými ruskými páry Juko Kavagutiová, Alexander Smirnov a Maria Muchortovová, Maxim Trankov.

Článek

Útok na čtvrtý evropský titul za sebou zahájili v klaunských kostýmech, které doladili i líčením v obdobném stylu. Za zvuků klavírního doprovodu pak svěřenci Inga Steuera předvedli procítěný a technicky bezchybný výkon. Zvládli odhazovaný trojitý flip i sólový trojitý toeloop, s nímž míval partner v posledních letech problémy.

Kavagutiová si Smirnovem si o dva a půl bodu vylepšili osobní rekord a před volnými jízdami zaostávají za Němci o pouhé dvě desetiny bodu. O dalších 38 setin zpět jsou obhájci bronzových medailí Muchortovová s Trankovem, kteří se oproti dosavadnímu maximu zlepšili o téměř čtyři body.

Povinné tance ovládli Domninová se Šabalinem

Rusové Oksana Domninová a Maxim Šabalin s velkou převahou ovládli úvodní část soutěže tanečních párů. Za úterní povinný tanec získali 42,78 bodu a vytvořili si bezmála pětibodový náskok před krajany Janou Chochlovovou a Sergejem Novickým.

Úřadující mistři světa Domninová se Šabalinem kvůli partnerovým problémům s kolenem vynechali závody Grand Prix, ale necelý měsíc před olympiádou se ukázali ve výborné formě. Známka za povinný tanec v rytmu tanga je řadí na třetí místo historických tabulek. Lépe tuto část soutěže před nimi zvládli jen Američané Tanith Belbinová, Benjamin Agosto a Rusové Taťjana Navková, Roman Kostomarov, za jejichž světovým rekordem Domninová se Šabalinem zaostali o 3,19 bodu.

Obhajoba titulu se tak vzdálila Chochlovové s Novickým, na něž se naopak zezadu tlačí další páry. Průběžně třetí Italové Federica Faiellaová a Massimo Scali na ně ztrácejí zanedbatelné čtyři desetiny bodu a i před aktuálně pátými Francouzi Nathalií Pechalatovou a Fabianem Bourzatem mají Rusové náskok jen zhruba bod a půl.

Češi Hájková s Vincourem, kteří se od této sezony připravují pod vedením někdejší mistryně světa v soutěži tanečních párů Anjeliky Krylovové v USA, v povinném tanci zaostali o sedm bodů za svým osobním maximem. Za výše postavenými konkurenty však před dalšími částmi soutěže nijak výrazně nezaostávají, na dvanácté Francouze Pernelle Carronovou a Lloyda Jonese ztrácejí 4,12 bodu.

Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 74,12, 2. Kavagutiová, Smirnov 73,92, 3. Muchortovová, Trankov (všichni Rus.) 73,54, 4. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 67,60, 5. Bazarovová, Larionov (Rus.) 55,84, 6. Della Monicaová, Kocon (It.) 52,64.
Taneční páry - po povinném tanci:
1. Domninová, Šabalin 42,78, 2. Chochlovová, Novickij (všichni Rus.) 37,87, 3. Faiellaová, Scali (It.) 37,47, 4. Kerrová, Kerr (Brit.) 36,76, 5. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 36,36, 6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 35,93, ...18. Hájková, Vincour (ČR) 25,88.

Reklama