Hlavní obsah

Velký Váňův smutek. Rekordman odešel do dostihového nebe

Sotva dostihový trenér Josef Váňa na zámku v Chyši oženil syna, už spěchal na závěrečnou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Při ní zažil další radost, triumf svého osmiletého svěřence Sottoventa, jenže také velký smutek nad tragickým koncem favorizovaného koně Ange Guardiana. Pro rekordmana v počtu kvalifikačních vítězství na Velké pardubické byl sobotní start posledním v životě.

Foto: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jiří Kousek v sedle Ange Guardian na konci července tohoto roku.

Článek

Dvanáctiletého valacha, jenž proměnil od června 2018 ve vítězství všech pět startů v kvalifikačních dostizích, musel za Havlovým skokem po špatném došlápnutí zadržet žokej Jiří Kousek.

U Ange Guardiana, jenž přitom podmínky účasti v říjnové steeplechase splnil už v červenci, kdy rozdílem krku porazil právě Sottoventa, šlo bohužel o fatální zranění nohy. „Už koníka nešlo zachránit, musel být kvůli zlomenině utracen. Tohle je ta nejsmutnější stránka našeho sportu," říkal pohnutým hlasem Váňa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa starší.

Nejlepší výsledek ve Velké pardubické dosáhl Ange Guardian hned při své premiéře v roce 2016, kdy s Janem Kratochvílem v sedle za Charme Lookem. O rok později byl pátý s Josefem Váňou mladším a v posledních dvou letech ji dokončil pokaždé mezi vyplácenou elitou s Jiřím Kouskem. V roce 2018 byli šestí, loni pátí. Celkem Ange Guardian běžel 38 překážkových dostihů, třináct jich vyhrál a na dotacích vydělal 3 455 400 korun.

„Teď už bude běhat jen po nebeských loukách," dodal Váňa, jenž tak může do 130. ročníku Velké pardubické poslat pouze pět koní. Podmínky účasti v dostihu, který se poběží 11. října, splnilo celkem 27 koní, ale pět z nich by muselo být dodatečně dohlášeno. Při předpokladu různých škrtů se dá očekávat startovní pole kolem dvacítky.

Reklama