Hlavní obsah

Rychlobruslařce Novotné pomohla ke zlatu i šťastná dvanáctka

DRÁŽĎANY

Nejen forma a umění dovedly rychlobruslařku Kateřinu Novotnou k premiérovému titulu v evropském víceboji na krátké dráze. Na drážďanském oválu kroužila na zlatých bruslích a také se šťastnou dvanáctkou.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Mistryně Evropy Kateřina Novotná

Článek

"Hlavně je to o tréninku, o umění závodit, ale taky platí: věř a víra tvá ti pomůže. Takže věřím, že i ty brusle pomohly," ocenila pětadvacetiletá závodnice své nové korejské brusle. Jejich barvu si totiž v Soulu vybrala s myšlenkami na evropské zlato.

Už když do Drážďan odjížděla, věřila si na titul. Nebála se o něm mluvit nahlas, protože tušila, že jezdí rychle. Na tréninku držela krok s muži. "Neujížděli mi, což byl náznak formy, a získávala jsem podvědomou jistotu, že na to mám," konstatovala Novotná. Dalším znamením, že by mohla vyhrát, bylo losování. "Když jsem dostala dvanáctku, moje šťastný číslo, tak jsem věřila, že to padne."

Na oválu to ale bylo dramatické. Rozhodl až poslední závod a po něm se chvilku počítalo. Novotná nakonec zvítězila před Italkou Ariannou Fontanaovou o pouhé tři body. Těsnější rozdíl léta nebyl.

Klidně by závodila dál

Neoficiálně Novotnou o jejím triumfu informoval maďarský kouč, který spočítal body v šatně. "Moje první reakce? Pocit uvolnění, cítila jsem se šťastně, že jsem to dokázala. Oddechla jsem si, že to je za mnou, ale zároveň bych závodila dál a dál," pronesla.

Pro drobnou zlatou medaili si v neděli na stupně vítězů vyskočila až hodinu po skončení soutěže, předtím musela na doping. A pak si vychutnávala ohlušující aplaus dvou tisíc fanoušků. Při české hymně na chvilku zavřela oči a zasnila se. "Říkala jsem si, že se ta dřina, kterou jsem do toho v létě dala, vyplatila a vychutnávala si ten pocit, když jezdím, předjíždím a vyhrávám. Ten je vždy nádherný," řekla.

Vítěznou Češku také potěšilo, že mezi prvními gratulanty byla Bulharka Jevgenija Radanovová. Ta dlouho vládla evropskému shorttracku a Novotná ji obdivovala. "Je skvělý, když vám blahopřeje vzor," řekla.

Na oslavu vítězství není čas. Oblíbená sauna nebo lenošení u filmů počká po skončení sezóny. "Teď mám pořád motivaci a chuť, olympiáda mě motivuje," prohlásila Novotná a těšila se za deset dnů na cestu do Vancouveru.

Reklama