Hlavní obsah

Asašorju se porval v baru a opouští sumó

Enfant terrible japonského sumó Asašorju se po dalším skandálu rozhodl ukončit kariéru. Devětadvacetiletý obr vážící 148 kilogramů se v lednu v opilosti popral v tokijském baru a při tom zlomil jednomu muži nos. Asociace sumó začala událost vyšetřovat a držiteli prestižního titulu jokozuna hrozil doživotní trest.

Foto: Kyodo, Reuters

Legendární Asašorjú ukončil kariéru

Článek

"Končím. Způsobil jsem spoustu potíží, beru za ně veškerou odpovědnost. Ale ohledně mého zápasení nemám žádné výčitky," řekl ve čtvrtek Asašorju na tiskové konferenci se slzami v očích.

"Byl jsem dlouho pod velkým tlakem, teď si chci trochu odpočinout," uvedl slavný zápasník, který nedávno získal popětadvacáté Císařský pohár za prvenství v nejvyšší divizi. Více triumfů v minulosti vybojovali jen dva sumisté.

Mongolský rodák vlastní jménem Dolgorsuren Dagvadorj byl dlouho terčem kritiky, protože se nechoval tak, jak se u šampiona tradičního japonského zápasu vyžaduje. Několikrát čelil obvinění z uplácení soupeřů, tahání za vlasy při zápasech a také se porval v lázních. V roce 2007 byl jako první jokozuna v historii potrestán zákazem startů, protože se kvůli zranění odhlásil z několika turnajů a pak se zúčastnil charitativního fotbalového zápasu v Mongolsku. Okolnosti lednové potyčky si Asašorju podle představitele své stáje ani nepamatuje, jak byl opilý.

Reklama