Hlavní obsah

Super Bowl poprvé v historii vyhráli hráči New Orleans Saints

MIAMI

Vítězem letošního Super Bowlu v zámořské lize amerického fotbalu NFL se poprvé v historii stali hráči New Orleans Saints. Ve finále porazili favorizované Indianapolis Colts 31:17 a ziskem cenné trofeje Vince Lombardiho dokonali znovuzrození týmu po čtyři roky starém řádění ničivého hurikánu Katrina.

Foto: ČTK/AP

Quarterback New Orleans Saints Drew Brees se svým synem při oslavách triumfu v Super Bowlu

Článek

Souboj nejlepších týmů základní části začalo mnohem lépe hráči Indianapolis. Hned první drive zakončili tříbodovým kopem dvaačtyřicetiletého Matta Stovera, který se tak stal jedním z nejstarších hráčů v historii, kterému se podařilo skórovat ve finále Super Bowlu.

Poté se do historie zapsal i quarterback Peyton Manning, když za velkého přispění výborných běhů Josepha Addaie dotáhl svůj tým k touchdownu i přesto, že musel se spoluhráči zdolat 96 yardů. Překonanou vzdáleností tak vyrovnal rekord Superbowlu, který před 25 lety vytvořilo Chicago.

Pierre Garcon z Indianapolis mezi hráči New Orleans Harperem (vlevo) a Greeremfoto: ČTK/AP

Tím se však jakoby Indianapolis uspokojilo a nechalo hrát "Svaté". Ti nabídnutou šanci využili a dvěma kopy Garretta Hartleyho do poločasu snížili. Na začátku druhé půle navíc New Orleans převedlo překvapivě krátký výkop, po kterém získalo míč a Pierre Thomas touchdownem zápas otočil.

To sice Indianapolis na chvíli probralo a Addai znovu vrátil vedení na jeho stranu, ovšem New Orleans mělo po zbytek zápasu mírně navrch. To se potvrdilo šest minut před koncem po touchdownu Jeremyho Shockeyho potvrzeným dvoubodovou akcí na 24:17.

Navíc při snaze Colts o vyrovnání získal míč obránce Tracy Porter a třetím nejdelším touchdownem v historii Super Bowlu o délce 74 yardů definitivně rozhodl o výhře.

Reggie Bush z New Orleans se snaží projít mezi hráči Indianapolis Betheou (vlevo) a Haydenemfoto: ČTK/AP

New Orleans Saints tak předvedli neskutečné obrození. Po řádění hurikánu Katrina, který před více než čtyřmi lety zpustošil město, přišli na čas o poničený stadion Louisiana Superdome. Pak však do týmu přišel quarterback Drew Brees a vše se začalo k lepšímu obracet. Vše vyvrcholilo dnešním triumfem v Super Bowlu, na kterém měl velký podíl právě Brees.

Ten zkompletoval 32 z 39 přihrávek a dělí se tak o rekord Super Bowlu s Tomem Bradym. Brees byl po zásluze vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu.

Zklamaní hráči týmu Indianapolis Coltsfoto: Reuters/Mike Segar

Indianapolisu k třetí výhře v Super Bowlu nepomohl ani skvělý výkon runningbacka Addaie. Naopak hlavní opora týmu a nejlepší quarterback posledních let Manning v rozhodujících chvílích zklamal.

Reklama

Související témata: