Hlavní obsah

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 je cyklista Ježek

Veronika FeltováSport.cz

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 se stal cyklista Jiří Ježek, který v uplynulém roce vybojoval hned několik medailí. Na druhém místě byla vyhlášena loňská vítězka soutěže, plavkyně Běla Hlaváčková. Třetí skončil tenista Ondřej Sedliský.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cyklista Jiří Ježek byl vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009.

Článek

V pražském TOP Hotelu byly v úterý večer vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepšího českého handicapovaného sportovce roku 2009. Vítězem se stal cyklista Jiří ježek, který v uplynulém roce zazářil jak na mistrovství světa v silniční cyklistice, tak na světovém šampionátu v dráhové cyklistice. Na mistrovství světa v italském Bogognu vybojoval v časovce jednotlivců bronz a v silničním závodě si pak dojel pro stříbro.

V listopadu na světovém šampionátu dráhařů pak získal zlato ve stíhacím závodě na čtyři kilometry,  bronz v závodě na jeden kilometr s pevným startem a do své sbírky přidal i stříbro v týmovém sprintu. "Rok 2009 byl jedním z mých nejúspěšnějších," řekl Jiří Ježek.

"Ankety beru vždy trochu s nadhledem, protože nejde srovnávat různé sporty. V každém případě jsem ale vždy rád, když se dostanu do top ten. Letošního vítězství si moc vážím," dodal pětatřicetiletý cyklista, který by se ještě rád podíval na paralympijské hry v Londýně 2012. "Když mi vydrží zdraví, chtěl bych jet ještě do Londýna. I když jsem si své sny už splnil, pořád mě baví vyhrávat," uzavřel Ježek.

Na druhém místě skončila loňská vítězka, plavkyně Běla Hlaváčková. Ta v roce 2009 vybojovala na mistrovství Evropy tři zlaté medaile a jeden bronz. Navíc vytvořila světový rekord na padesát metrů prsa. Na třetím místě byl vyhlášen tenista Ondřej Sedliský, který loni na vrcholné světové soutěži mentálně handicapovaných Global Games získal zlatou medaili ve dvouhře.

Pořadí nejlepších handicapovaných sportovců ČR za rok 2009
1. Jiří Ježek (cyklistika), 2. Běla Hlaváčková (plavání), 3. Ondřej Sedliský (tenis), 4. - 13. (abecedně bez pořadí): Jiří Bouška (cyklistika), Josef Hus, Jakub Jerhot (oba tenis), Anna Kulíšková (lyžování), Michaela Hubačová (lyžování - trasérka), Pavel Pastrnek (cyklistika), Arnošt Petráček, Jan Povýšil (oba plavání), Radek Procházka (boccia), Markéta Sidková (lukostřelba), René Tauš (stolní tenis).
Kolektiv roku: družstvo tenistů (Sedliský, Hus).
Junior roku: David Vondráček (cyklistika).
Juniorka roku: Gabriela Nováková (cyklistika).
Trenér roku - abecedně: Jiří Jerhot (tenis), Luboš Jirka (cyklistika), Martin Kulíšek (lyžování), Ota Panský (cyklistika), Andrea Věnseková (plavání).

Reklama