Hlavní obsah

Potvrdí Draci roli favorita? Arrows sní o hattricku

Praha

Příští tři hrací víkendy rozhodnou o medailistech letošního ročníku baseballové extraligy. Do semifinále postoupili Draci Brno, Kotlářka Praha, Arrows Ostrava a Eagles Praha. Pokud by Arrows postoupili do finále, získali by šanci bojovat o třetí titul v řadě. Krčský tým poslala do zápasů o medaile výhra Draků nad Hrochy v posledním utkání jejich série a samozřejmě také dva vyhrané zápasy v nadstavbové sérii s Arrows.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Alexandr Šín z Arrows Ostrava.

Článek

TOP6 vyhráli Draci Brno a o postup do Czech Series se utkají právě s Eagles. „V současném systému výhra v nadstavbě nic neznamená. Semifinálová série na dva vítězné zápasy může být zrádná," varuje Hynek Čapka, trenér Draků. Brněnští letos svého pražského rivala dokázali pokaždé porazit. „Být outsider je vždy lepší, v play off nemáme co ztratit," reaguje trenér loni stříbrného týmu Vladimír Chlup.

„Trénovali jsme v normálním režimu, jen jsme se snažili přidat trošku obranu. V ní bychom se chtěli alespoň trochu Drakům vyrovnat," popisuje Chlup a dodává: „S kvalitní defenzívou v zádech máme na to, abychom mohli soupeři konkurovat. Na pálce jsme totiž schopní se jim vyrovnat."

Nominace hvězd na All Star GameVideo: baseball.cz

Draci vědí, že nedostanou nic zadarmo. „Nesmíme povolit v koncentraci a musíme přenést naše výkony z TOP6 i do bojů o finále," burcuje své hráče Čapka. „Na Draky se těším, můžeme jen překvapit. Nemáme co ztratit. Všichni věříme Duffymu (Tomáš Duffek), že Draky udrží v jednom zápase a v dalším už do toho dáme všechno, co máme," plánuje Marek Chlup, mladý český reprezentant a jeden z nejlepších pálkařů Eagles.

Černý kůň vyrukuje proti obhájcům

Ještě větší pozornost se upíná ke druhé sérii mezi Kotlářkou Praha a Arrows Ostrava. Obhájci titulu vyhráli základní část, ale v nadstavbě se jim tolik nedařilo. Kotlářka si pak v koncovce soutěže vybojovala druhé místo a tím i výhodu domácího zápasu v prvním a případně třetím utkání. „Série bude velmi napínavá. Arrows mají dva vynikající nadhazovače Borise Bokaje a Ondru Satoriu, ale i my máme dva vynikající startéry Jana Nováka a Lukáše Ercoliho," srovnává Scott Mulhearn, trenér Kotlářky. „Myslím, že první dva zápasy budou o nadhazovačích, ale oba týmy mají také velmi dobré pálkaře, takže čekám opravdu velmi vzrušující sérii," dodává.

„Čekají nás nejdůležitější zápasy sezony," avizuje Boris Bokaj, který vedle nadhazování působí u týmu také jako hlavní trenér. V základní části se týmy rozešly smírně, v TOP6 vyhráli Arrows sérii 2:1. Kotlářka byla před sezonou černým koněm soutěže, po návratu Martina Červenky z USA její akcie ještě vzrostly. "Arrows mají svou kvalitu, kterou dokazují posledních několik let," chválí soupeře catcher, který má za sebou starty v nižších amerických baseballových ligách a byl velkou oporou národního týmu na loňské ME a olympijské kvalifikaci.

Ostravští získali poslední dva tituly, mají hodně zkušeností z důležitých zápasů a určitě chtějí zaútočit na hattrick. „Poslední zápasy jsme si na sebe vytvářeli sami tlak, a tak věřím, že nám pauza přišla vhod. Snažili jsme se dostat do psychické pohody a jít do série s tím, že se chceme baseballem bavit," říká spojka Jakub Kubica.

Titul obhajují Arrows Ostrava, stříbrné medaile Eagles Praha, bronz Draci Brno. Kotlářka skončila loni na 4. místě.

Reklama