Hlavní obsah

Zemřel Horst Urban, účastník dvou olympiád v jízdě na saních

PRAHA

Dvojnásobný účastník zimních olympijských her, sáňkař Horst Urban zemřel v úterý odpoledne po těžké nemoci ve věku nedožitých 74 let, oznámil ve středu jeho syn Petr Urban.

Článek

Horst Urban reprezentoval Československo na ZOH v Innsbrucku 1964 a v Grenoblu 1968 v soutěžích jednotlivců i dvojic. Na mistrovství světa v Davosu 1965 obsadil Horst Urban čtvrté místo. Na olympiádách získal ve dvojicích s bratrem Rolandem dvakrát 12. místo a do druhé desítky se dostal i v jednotlivcích.

"Na olympiádách se tátovi moc nedařilo, ale jeho čtvrté místo z Davosu je historicky nejlepším výsledkem československého a českého sáňkaře na seniorských mistrovstvích světa nebo na olympiádách," dodal Petr Urban.

Horst Urban se stal v jednotlivcích a ve dvojicích šestnáctkrát mistrem Československa v jízdě na saních. Vymyslel sáňkařskou dráhu ve Smržovce, otevřenou v roce 1975. Petr Urban na ní vybojoval v lednu svůj 17. domácí titul. Věnoval ho právě svému otci, který závody ještě sledoval.

Poslední rozloučení s Horstem Urbanem se uskuteční v úterý 9. března od 15:00 v kostele sv. Archanděla Michaela ve Smržovce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články