Hlavní obsah

Sáblíková počtvrté vyhrála Světový pohár, v Heerenveenu rozdrtila Beckertovou

HEERENVEEN

Trojnásobná olympijská medailistka v rychlobruslení Martina Sáblíková si udržela skvělou formu a potvrdila, že na dlouhých tratích nemá na planetě konkurenci. V pátek v Heerenveenu doslova rozdrtila v závodě na tři kilometry svoji největší soupeřku Němku Stephanii Beckertovou a zajistila si čtvrté celkové vítězství v seriálu Světového poháru v řadě.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Moc se mi startovat nechtělo, i když jsem věděla, že bych v tom případě asi Světový pohár neobhájila. Na bruslích jsem nestála od olympijského vítězství na pět kilometrů, což bylo 25. února. Po návratu domů přišla spousta akcí, takže jsem se k tréninku dostala až tady v Heerenveenu uprostřed týdne. Trochu jsem se obávala, co bude, když bych tu ve finále Světového poháru neuspěla. Ale s trenérem jsme si řekli, že už po dvou zlatých a jedné bronzové medaili z olympiády nemám komu co dokazovat. To nejdůležitějším jsem splnila, tak to prostě zkusím,“ říkala Právu do telefonu spokojená Martina Sáblíková.

S Beckertovou, která ji letos na třech kilometrech dokázala dvakrát porazit, ale nestačila na ni ve Vancouveru, startovala v pátek v poslední jízdě. Od startu česká ledová královna nasadila doslova ďábelské tempo a soupeřce ujížděla. Němka sice byla ve druhém kilometru na dvou mezičasech rychlejší, ale pořád ztrácela. Drtivému závěru Sáblíkové pak neodolala a nakonec ztratila v cíli 0,29 s. Ve finále se dává o polovinu bodů navíc, takže česká závodnice nakonec vyhrála o 75 bodů.

„Změnili jsme taktiku. Martina vyrazila od startu a pak si hlídala pozici. Vyšlo to. Moc se jí po dlouhé pauze jet nechtělo, ale nakonec je spokojená. Vždyť vyhrála sedmnáctý závod Světového poháru a počtvrté celý seriál na dlouhých tratích. V historických tabulkách tak už je mezi deseti nejlepšími na světě,“ dodal spokojený trenér Petr Novák.

Sáblíková má v Heerenveenu, který je považován za světovou Mekku rychlobruslení, spoustu fanoušků. Nechtěla zklamat je, ani ty, kteří vážili cestu z Česka. „Jsem ráda, že jsem startovala, protože fanoušci tady byli opět báječní. Ale nohy mě tentokrát bolely od startu do cíle. Snažila jsem se jet tak, abych měla Beckertovou pod kontrolou, ale nevěděla jsem, jestli to bude stačit. Ona umí v posledním kole zaútočit. Tentokrát jsem ale byla rychlejší,“ pravila Sáblíková. „Jestli nastoupím v sobotu na 1500 metrů, zatím nevím,“ dodala.

Druhá členka Novis Teamu, sedmnáctiletá Karolína Erbanová, v těchto dnech startuje na juniorském MS ve čtyřboji v Moskvě. A za svojí zkušenější kolegyní nezaostává. Po prvním dnu je celkově druhá. Na pět set metrů skončila druhá za specialistkou Ajdovovou a na 1500 m třetí. „Už má bronz, ale věřím, že zabojuje v sobotu na jeden a tři kilometry a vše zdárně dokončí v neděli na druhé pětistovce,“ okomentoval výkon Erbanové na dálku Novák.

Finále Světového poháru v rychlobruslení v Heerenveenu
Muži
500 m: 1. Smeekens (Niz.) 34,99, 2. Fredricks (USA) 35,01, 3. Mulder (Niz.) 35,24.
1500 m: 1. Davis (USA) 1:45,20, 2. Morrison (Kan.) 1:46,12, 3. Nuis (Niz.) 1:46,61.
Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Davis 630, 2. Bökko (Nor.) 395, 3. Morrison 338.
Ženy
500 m: 1. Wolfová (Něm.) 38,18, 2. Boerová 38,22, 3. Gerritsenová (obě Niz.) 38,67.
Průběžné pořadí SP (po 11 z 12 závodů): 1. Wolfová 1110, 2. Wang Pej-sing (Čína) 680, 3. Boerová 595.
3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:06,25, 2. Anschützová-Thomsová 4:06,54, 3. Beckertová (obě Něm.) 4:07,57.
Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Sáblíková 610, 2. Beckertová 535, 3. Anschützová-Thomsová 435.

Reklama