Hlavní obsah

Do Prahy se vrací SP v lezení na obtížnost

Po šesti letech se vrací do České republiky závod Světového poháru v lezení na obtížnost. Za účasti světové špičky se o body do světového žebříčku utká i osmička českých reprezentantů v čele s letošním mistrem světa Tomášem Mrázkem.

Foto: www.inglesport.com

Lezecké závody jsou divácky atraktivní.

Článek

Šestý závod sedmidílného seriálu se uskuteční na umělé stěně v pražské Ruzyni ve dnech 11. - 12. října. "Očekáváme, že se do Prahy sjede stejná konkurence, jaká byla na letošním MS ve francouzském Chamonix," předpokládá hlavní organizátor a šéftrenér české reprezentace Slávek Vomáčko.

Do Prahy určitě přijedou reprezentace Francie, Slovinska, Španělska, Německa, Rakouska a Ruska. Účast ze zámoří se neočekává, snad možná Brazilci či Australané. "Jádro světové špičky ale každopádně tvoří borci ze starého kontinentu," podotkl Vomáčko.

Domácí prostředí snad výhodou

V mužské kategorii se s napětím očekává zejména výkon největšího Mrázkova konkurenta, letos suverénního Francouze Alexandra Chabota, jemuž nevyšlo jen vystoupení na MS, kde v domácím prostředí skončil až pátý. "Psychicky neunesl situaci," poznamenal na Chabotovu adresu Vomáčko.

Reprezentační trenér naopak doufá, že znalost ruzyňské stěny bude velkou výhodou pro Mrázka. "Tomáš letos předvádí trochu nevyrovnané výkony. Má ale výbornou schopnost koncentrovat se na nejdůležitější okamžiky, tak jak to předvedl na šampionátu, kde soupeře porazil s výrazným náskokem. Pevně věřím, že v podobném světle se ukáže i v Praze," řekl Vomáčko.

Praze předchází dostaveníčko v Itálii

Ten spolu s asistentem Tomášem Kysilkou nominoval pro soutěžní klání po čtyřech závodnících v mužské a ženské kategorii. Vedle zmiňovaného Tomáše Mrázka se na lano naváží i Martin Fojtík a Pavel Kořán. Trojici doplní Radim Nosek, který dostal divokou kartu po vítězství v závodu ČP v Teplicích nad Metují na sklonku srpna.

Mezi ženami se představí nadějná juniorská závodnice Tereza Kysilková, dále Soňa Hnízdilová, vítězka nedávné Boulder série Helena Lipenská a Lucie Rajfová, sestra letošní mistryně světa 14- a 15letých lezkyň Silvie Rajfové.

Program soutěžního víkendu zahájí v sobotu kvalifikace, doplněná večer semifinálovým bojem žen. V neděli ráno se o postup do finále poperou muži, divácky nejatraktivnější finálová část by měla začít v 17 hodin.

Světoví lezci před závody v Praze změří ještě síly o nadcházejícím víkendu, kdy absolvují v italské Aprice pátý díl seriálu SP.

Nominace Česka
Muži
Tomáš Mrázek, Martin Fojtík, Pavel Kořán, Radim Nosek
Ženy
Tereza Kysilková, Soňa Hnízdilová, Helena Lipenská, Lucie Rajfová
Místo konání
Horolezecká stěna Ruzyně
Drnovská 19, Praha 6
Další informace na www.worldcupprague.com
Pořadí Světového poháru v lezení na obtížnost
po 4 ze 7 závodů
Muži
1. Alexandre Chabot (Fr.)400 b.
2. Ramón Julián Puigblanque (Šp.)268
3. Tomáš Mrázek (ČR)175
4. Gérome Pouvreau (Fr.)156
5. Cédric Lachat (Švýc.)153
...
53. Martin Fojtík (ČR)4
Ženy
1. Muriel Sarkanyová (Bel.)355 b.
2. Chloé Minoretová (Fr.)224
3. Martina Čufarová (Slovin.)196
4. Jenny Lavardaová (It.)186
5. Sandrine Levetová (Fr.)182
...
16. Tereza Kysilková (ČR)75

Reklama