Hlavní obsah

Nemá to smysl, usoudil Verner a před MS zabalil sezónu

PRAHA

Krasobruslař Tomáš Verner se příští týden nezúčastní mistrovství světa v Turíně. Čtvrtý muž z loňského světového šampionátu se rozhodl předčasně ukončit letošní sezonu. Exmistr Evropy řekl, že se necítí v dostatečné formě na to, aby soutěžil se světovou elitou o přední umístění.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Krasobruslař Tomáš Verner padá během krátkého programu na olympijských hrách ve Vancouveru

Článek

Verner měl v této sezóně řadu zdravotních problémů, které poznamenaly jeho výkony. Od ledna je sice fit, ale nevydařilo se mu vystoupení na olympijských hrách ve Vancouveru, kde obsadil až 19. místo, a ve formě se necítí ani dnes.

"V tréninku jsem viděl, že bych nebyl schopen s nejlepšími soupeřit a pohybovat se třeba kolem pátého místa. A jet tam jen proto, že to mám vyjeté, jsem nechtěl," řekl ČTK Verner, jenž své rozhodnutí nestartovat oznámil zástupcům Českého krasobruslařského svazu začátkem týdne. Společně s Michalem Březinou se tak v Turíně představí původně náhradník Pavel Kaška.

Věnovat se hodlá škole

Verner zároveň přiznal, že je po sezóně psychicky unavený a utahaný. V příštích týdnech by si tak svěřenec trenérky Vlasty Kopřivové chtěl hlavně odpočinout. "Budu se věnovat škole. Potřebuji dokončit třetí ročník a v létě by mě měly čekat bakalářské zkoušky," uvedl student Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity.

"Budu mít také čas přijít na to, kde se stala chyba. Až pak se rozhodnu, kdy se začnu připravovat na další sezónu," řekl třiadvacetiletý krasobruslař, jenž má v plánu představit se v dubnu na exhibicích v Japonsku, v Praze a v Koreji. "Na ty se těším. Je to něco jiného než závod. Dodává mi to energii," řekl Verner.

Jeho neúčast na MS může pro české krasobruslení teoreticky znamenat problém pro další sezónu. Aby se příští rok mohli na světovém šampionátu opět představit dva muži, musí být součet umístění Březiny a Kašky maximálně 28. Nejlepším výsledkem jedenadvacetiletého Kašky je přitom 27. místo z roku 2008.

Podle stávajících pravidel se však do národního koeficientu počítá u závodníka, který nepostoupí do finále, 18 bodů. V tom případě by Březinovi mělo stačit skončit do desátého místa, což by neměl být problém. Brněnský krasobruslař ještě na MS nikdy nestartoval, letos však skončil čtvrtý na mistrovství Evropy a byl desátý na olympijských hrách. Čtyři muži z elitní desítky z Vancouveru budou v Turíně chybět.

Reklama