Hlavní obsah

Po zisku dalšího zlata bude Sáblíková odpočívat. Ale bude to odpočinek v uvozovkách

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si ani po veleúspěšné sezoně, v níž se stala dvojnásobnou olympijskou šampionkou, mistryní světa a Evropy i vítězkou Světového poháru, příliš neodpočine. Trenér Petr Novák dá svým svěřenkyním sice měsíční pauzu, ale ve skutečnosti se bez úplného tréninku obejdou jen pět nebo šest dnů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák.

Článek

"Dám jim tak tři neděle nebo měsíc pauzu, ale v uvozovkách. Bude to pauza aktivní, takže budou mít možná takových pět šest dní na to, aby se setkaly s rodinami a potom samozřejmě doma začnou pomalinku poklusávat a jezdit na kole. Takže budou mít tzv. aktivní odpočinek," pravil trenér Novák po skončení mistrovství světa ve vícebojích v Heerenveenu. Sám si nehodlá odpočinout víc než jeho svěřenkyně.

Martina Sáblíková na MS v Heerenveenufoto: Reuters/Jerry Lampen

Trenér Novák plány neřeší

Plány na příští sezonu ale trenér českých rychlobruslařů zatím příliš neřeší. Zatím ani netuší, zda se Sáblíková v létě účastní některých závodů v silniční cyklistice, s níž již několik let koketuje. "Tím, co bude dál, se začnu zabývat až od středy," dodal.

Nyní tak může poprvé v klidu bilancovat uplynulou sezonu, v níž spolu se Sáblíkovou obrátil naruby český sport, když z olympiády přivezli tři medaile - dvě zlaté a jednu bronzovou. Právě na první zlato z her ve Vancouveru vzpomíná nejvíc, není však jedinou vzpomínkou, která se mu zapsala během kariéry do paměti.

Hymnu si zazpíval poprvé

"Do paměti se mi zapsala především první medaile na olympiádě, protože to ostatní už Martina všechno měla. Nemůžu ale zapomenout na mistrovství Evropy v Collalbu, kdy jsem vlastně poprvé viděl stoupat českou vlajku a hrát hymnu," uvedl.

Navzdory tomu, že jeho nejslavnější svěřenkyně prakticky dosáhla všech možných úspěchů v rychlobruslení, Novák své premiéry zažívá na závodech neustále. Výjimkou nebyl ani světový šampionát v Heerenveenu. Právě tam si poprvé zazpíval českou hymnu a dojem mu nezkazila ani skutečnost, že Nizozemci otočili českou vlajku vzhůru nohama. "V neděli jsem si ji poprvé zazpíval a bez slz," vyprávěl nadšeně.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zdraví diváky v Heerenveenu, kde si na trati 1500 metrů dojela pro druhé místo.foto: Reuters/Jerry Lampen

Motivace se najde

Motivaci pro další sezony prý neztrácí ani on, ani Sáblíková. Spolu chtějí dobývat především statistiky. "Dnes už je Martina ve Světovém poháru na desátém místě v historických tabulkách, i na olympiádě je díky dvěma zlatým na desátém místě. Český zimní sport jsme samozřejmě taky převrátili. Myslím si, že si ještě něco najdeme, co nás bude motivovat," doplnil.

Radost mu v posledních dnech kalí jen chybějící rychlobruslařský stadion v Česku. Sáblíková by se bez haly údajně obešla, protože si může dovolit přípravu v zahraničí, ale po jejím olympijském úspěchu se Novákovi hlásí stovky mladých, kteří by se rádi věnovali rychlobruslení.

"Nemůžu je vyvážet do zahraničí, musí mít halu v České republice. Hala navíc nebude jen pro rychlobruslení, ale minimálně pro sedm nebo osm sportů," řekl.

Reklama