Hlavní obsah

Panteři mají ambice uspět v americkém fotbale hned ve třech soutěžích

Jirka G. NovákSport.cz

Českou ligu vyhráli už jedenáctkrát, loni se dokonce stali králi celého kontinentu po vítězství v Evropském poháru (EFAF Cup). A letos má český tým amerického fotbalu Prague Panthers ještě vyšší ambice. Vedle domácí trofeje a prvenství v nově vzniklé EFL (European Football League) chtějí uspět i jako účastník rakouské AFL, nejlepší klubové soutěže v Evropě.

Foto: www.praguepanthers.cz

Prague Panthers v akci

Článek

"Po našem triumfu v Evropském poháru nás zástupci rakouské ligy sami oslovili a taková nabídka se neodmítá," prohlásil na úterní tiskové konferenci manažer týmu David Krejbich. Aby Panteři mohli absolvovat tak náročný program, sehnali generálního partnera, společnost Collect Point, jež je nově i v názvu klubu.

Díky tomu rozpočet týmu oproti minulým letům nabobtnal téměř sedmkrát a může se vyšplhat až ke třem miliónům za sezónu. Už nyní si hráči pochvalují nové profesionální vybavení z USA, díky kterým mají tréninky zcela nový náboj. A do kádru zároveň přibyly nové posily.

Do Prahy tak přichází Švéd Robin Jonsson, Fin Antti Martikka, a z Finska se vrací český talent Miloš Hildebrand. Nejzvučnější posilou je ovšem Američan s jamajským pasem Clinton Graham, šikovný runningback byl již dvakrát vyhlášen nejužitečnějším hráčem rakouské ligy.

Navíc přišli tři hráči z konkurenčních Prague Lions a jeden borec z Plzně, celkem je na soupisce týmu víc než stovka hráčů. "Profesionálů je ovšem jen sedm, ostatní kluci jsou z českých luhů a hájů," připomíná Krejbich. Hlavním trenérem zůstává Američan John Srholec, který má česko-slovenské kořeny. Nově mu bude na pozici asistenta pomáhat i jeho syn, s kterým společně pracovali u univerzitního týmu v USA. Tam ostatně působili i dva nynější hráči Panterů.

V české lize nemohou mít Panteři jiný cíl než vyhrát, v rakouské chtějí do play-off. Velkou výzvou je také EFL, jakási obdoba Ligy mistrů v americkém fotbale. Ve své skupině mají za soupeře Berlín a Stockholm, nejlepší z trojice nastoupí ve čtvrtfinále proti nasazenému týmu z Finska Porvoon Butchers. Play-off končí finálovým zápasem nazývaným Eurobowl. Poslední dva ročníky vyhrál rakouský Innsbruck.

První dva zápasy nové sezóny sehrají Panteři na přelomu března a dubna. V sobotu 27. března na Atletický stadion do Edenu přijede Turek Graz Giants na první zápas rakouské ligy AFL. Hned o týden později, v sobotu 3. dubna na stejné místo dorazí tým Berlin Adler k prvnímu zápasu evropské ligy EFL. Oba zápasy začínají ve 14 hodin.

Program Prague Panthers v nové sezóně:
Česká liga amerického fotbalu – ČLAF:
neděle 11.4.Pilsen Patriots (venku)
neděle 25.4.Bratislava Monarchs (venku)
sobota 1.5.Prague Lions (doma)
sobota 22.5.Brno Alligators (venku)
sobota 29.5.Prague Black Hawks (venku)
neděle 6.6.Příbram Bobcats (doma)
Semifinálové zápasy jsou naplánovány na 19. a 20. června 2010. Finále se bude hrát 27. června 2010 v Synottip Aréně v Praze-Edenu.
Austrian Football League – AFL:
sobota 27.3.Turek Graz Giants (doma)
sobota 10.4.Swarco Raiders Tirol (venku – Innsbruck)
sobota 24.4.Salzburg Bulls (venku)
sobota 8.5.Generali Invaders St. Pölten (doma)
neděle 23.5.Raiffeisen Vikings Vienna (venku)
sobota 12.6.Carinthian Black Lions (doma)
Semifinálové zápasy jsou naplánovány na 26. června 2010, finále (Austrian Bowl) pak na 10. července 2010.
European Football League – EFL:
sobota 3.4.Berlin Adler (doma)
sobota 17.4.Stockholm Mean Machines (venku)
Případné čtvrtfinále s finskými Porvoon Butchers by se hrálo v sobotu 15. května 2010 (venku). Semifinálové zápasy jsou naplánovány na sobotu nebo neděli 5. nebo 6. června 2010, Eurobowl pak na sobotu nebo neděli 4. nebo 5. července 2010.
Všechny domácí zápasy hrají Panthers na Atletickém stadionu Slavie Praha v Edenu.

Reklama