Hlavní obsah

VIDEO Sáblíková: Každý je k poražení, i já. Neznám ale větší motivaci než vyhrávat

Pavel NovotnýSport.cz

Po sezóně snů si konečně užije zaslouženého odpočinku. I když v podání rychlobruslařky Martiny Sáblíkové je slovo odpočinek hodně relativní pojem. „Za týden už se půjdu volně proběhnout, nevydržím jen tak nic nedělat,“ vyprávěla dvaadvacetiletá hvězda sportovního nebe po návratu z nizozemského Heerenveenu, kde zakončila veleúspěšný rok triumfem ve Světovém poháru a obhajobou titulu na mistrovství světa ve víceboji.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martina Sáblíková

Článek

Sáblíková po povedeném vystoupení na hrách ve Vancouveru zvažovala ukončení sezóny, nakonec ale vyhověla přání trenéra Petra Nováka a absolvovala i její závěr. A nakonec byla ráda. „Jestli jsem o sobě během roku pochybovala, tak nejvíc po olympiádě. Nechtěla jsem už do Heerenveenu jet, ale trenér říkal ‚Pojeď, koukneš se tam a až budeš na bruslích, tak to půjde.‘ A věděl o čem mluví, přestože jsem říkala, že nejedu sbírat skvělé časy, ale kvůli divákům. Jsem ráda, že mě donutil, abych startovala. Užila jsem si to,“ líčila.

V Nizozemsku Sáblíková korunovala rok, o jakém se valné většině sportovců může jen zdát. Tři medaile z olympiády doplnila titulem evropské i světové šampiónky, navíc znovu vyhrála celkové hodnocení Světového poháru. „Jestli to byla sezóna snů? K tomu už asi nejde nic dodat,“ pravila s úsměvem. O nedostatek motivace pro další rok se rodačka z Nového Města na Moravě nebojí. „Soupeřky po mně půjdou. Všichni jsme k poražení, vždyť jsme jen lidi. Chtít vyhrát je ale obrovská motivace. Neumím si představit větší,“ dodala přesvědčivě.

Než ale odstartuje další duely se zbytkem světa na ledových oválech, užije si volna. Z měsíční pauzy po náročné zimě bude mít Sáblíková týden na lenošení, zbytek už stráví s týmem při lehkém tréninku. „Já stejně nevydržím jen tak nic nedělat. Představu ideálního volného dne ale mám. Určitě v něm figuruje hodně jídla, televize a hlavně klid,“ vyprávěla s úsměvem.

Vytočím se, nejsem mimozemšťan

Právě klidu si ale příliš neužije. Úspěch je obchodní artikl, Sáblíková je od olympiády v jednom kole a její diář se plní akcemi všeho druhu. Třeba při úterním setkání s novináři dostala nabídku od pražského radního Jiřího Janečka, který coby vítěz charitativní internetové aukce pro Konto Bariéry převzal olympijskou kombinézu české závodnice. „Nechcete se mnou jet na Dakar? Mám volné místo,“ lákal účastník slavné soutěže.

„Na tohle nejsem, je tam strašné vedro. Ale mám nabídku svézt se na okruhu, zvažujeme jí. Jela bych asi jako spolujezdec. Kdybych měla řídit, tak bych si vybrala to nejpomalejší auto,“ reagovala vášnivá, nicméně opatrná řidička.

V souvislosti s auty jí nemohl uniknout videozáznam nizozemské televize, v němž jadrnými výrazy častuje řidiče vozu, který jí nedal přednost. „Vím, že ta slova nepatřila do novin. Ale byla jsem v právu. Spěchala jsem do školy, ve dvanáct jsem měla být na zkoušce, bylo čtvrt na jednu a přede mnou ještě deset kilometrů. Prostě se to stalo, i když myslím, že na tom nebylo nic špatného. Nejsem mimozemšťan, ale normální člověk. Spousta situací mě dokáže vytočit,“ podotkla pokorně Sáblíková.

Reklama