Hlavní obsah

Krasobruslař Březina skončil na MS čtvrtý, vyhrál Takahaši

Český krasobruslař Michal Březina skončil na mistrovství světa v Turíně na čtvrtém místě, čímž vyrovnal loňský úspěch Tomáše Vernera. Devatenáctiletý rodák z Brna si ve čtvrtek vytvořil osobní rekord a nestačil jen na trojici soupeřů v čele s Daisukem Takahašim, jenž se stal historicky prvním japonským mistrem světa v soutěži mužů. Za ním se na stupně vítězů seřadili Kanaďan Patrick Chan a Francouz Brian Joubert.

Foto: Issei Kato, Reuters

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Březina při svém debutu na mistrovství světa ve volné jízdě neriskoval a nezařadil čtverný skok. "Myslel jsem si, že mě na něj už trenéři pošlou. Ale sledovali soupeře a viděli, že můj nejbližší konkurent Kozuka při čtveráku upadl a oba Američané zajeli čistou volnou jízdu bez čtveráku. Proto takticky usoudili, že když pojedu na jistotu, mohl bych se posunout o jednu příčku. Ale za rok už ten čtverák v závodě bude, musí být!" řekl Březina iDnes.

Juniorský vicemistr světa z loňského roku předvedl vystoupení ve velkém stylu s vysokými trojitými axely a jediným drobným zaváháním, když se při flipu v kombinaci dotkl rukou ledu. Známkou 154,31 si o 7,63 bodu vylepšil desátý muž z olympijských her ve Vancouveru své dosavadní maximum a v této části soutěže porazil i Jouberta.

Když se objevily Březinovy známky, fanoušci v hale spustily hlasitý pískot na znamení nesouhlasu - stejně jako ve Vancouveru si přáli vyšší hodnocení. "To byla úžasná reakce, lidé byli skvělí," uvedl Březina. "Jen jsem nevěděl, jak je ztišit, protože jsem nechtěl, aby Daisukemu pískali na začátku jeho jízdy. Tak jsem si stoupl a uklidňoval je. Jsem moc rád, že se jim můj výkon líbil, to povzbudí psychicky," dodal český mladík, který jel jako předposlední.

Joubert se po krachu na olympijských hrách pustil do dnešního programu odvážně a zařadil hned dva čtverné toeloopy. Pak však upadl při lutzu a kvůli nižší obtížnosti piruet i krokových pasáží nestačil ani na Chana, jenž i s jedním dnešním pádem obhájil stříbrnou medaili. Joubert zopakoval loňský bronz a přidal do své sbírky už šestý cenný kov z MS.

Z vedoucích mužů po krátkém programu byl takřka bezchybný jen lídr soutěže Takahaši, který do Turína přijel jako jediný z aktuálních olympijských medailistů. Čtyřiadvacetiletý Japonec se pokusil zapsat do krasobruslařské historie zařazením čtverného flipu, ale ten úplně nedotočil a dopadl na dvě nohy. Pak však oplýval skokanskou jistotou a s více než desetibodovým náskokem se radoval z prvního světového titulu v kariéře spojenému s prémií 45.000 dolarů.

Mistrovství světa v krasobruslení v Turíně
Muži: 1. Takahaši (Jap.) 257,70 bodu, 2. Chan (Kan.) 247,22, 3. Joubert (Fr.) 241,74, 4. Březina (ČR) 236,06, 5. Abbott 232,10, 6. Rippon (oba USA) 231,47, ...26. Kaška (ČR) 50,55 - nepostoupil do volných jízd.

Reklama

Související témata: