Hlavní obsah

Haye zvládl první obhajobu titulu v těžké váze bravurně

MANCHESTER

Britský boxer David Haye úspěšně zvládl svou první obhajobu titulu mistra světa v těžké váze. Pás organizace WBA suverénně udržel v souboji s Američanem Johnem Ruizem, kterého v sobotu v noci porazil v Manchesteru technickým k.o. v devátém kole.

Foto: Phil Noble, Reuters

Boxer David Haye slaví výhru nad Johnem Ruizem.

Článek

Osmatřicetiletý vyzyvatel doufal, že by se mohl stát po legendárních krajanech Muhammadu Alim, Evanderu Holyfieldovi, Britovi Lennoxu Lewisovi a Ukrajinci Vitaliji Kličkovi potřetí v kariéře šampionem v těžké váze. Jeho sen se však začal rozplývat už v prvním kole, kdy ho o devět let mladší soupeř poslal po 25 sekundách k zemi.

Ruiz byl v úvodním z plánovaných dvanácti kol počítán ještě jednou a v šestém kole se ocitl na podlaze ringu znovu dvakrát. Na konci devátého kola pak hodili Američanovi asistenti do ringu ručník.

"Rozhodli se správně, protože jinak to pro něj mohlo dopadnout hůř. Mohl skončit v nemocnici. Docházely mu baterky," uvedl Haye po zápase, do kterého šel s mankem v přípravě. Jeho trenér po souboji prozradil, že britský boxer si v tréninku roztrhl pravou ruku a poslední měsíc nemohl boxovat. "Chybělo málo a zápas musel být odložen. Ale David si věřil, že může vyhrát i bez sparringu a dokázal to," prohlásil kouč Adam Booth.

"Jsem v sedmém nebi, mám ohromnou radost. Cítil jsem se vážně nabitý," řekl Haye rozhlasové stanici BBC. Bývalý šampión v polotěžké váze získal titul WBA loni v listopadu po vítězství nad ruským obrem Nikolajem Valujevem a v sobotu absolvoval teprve čtvrtý zápas v nejtěžší kategorii.

Svou bilanci mezi profesionály vylepšil na 25 vítězství a jednu porážku, přičemž dvaadvacetkrát vyhrál k.o. "Bylo tu spoustu fanoušků a ten dav mě přímo elektrizoval. S takovými výkony si jejich přízeň udržím," pochvaloval si Haye souboj v MEN Areně, kam zavítalo 20. 00 diváků.

Hayeovým snem je nyní sjednotit tituly po vítězství nad bratry Kličky, kteří drží pásy organizací WBC, IBF a WBO. "Mým úkolem je bavit. Sice jsem se nijak nepřiblížil k tomu, abych tenhle úkol splnil, ale zvládnu to," řekl prostořeký Brit, na kterého mají ukrajinští bratři políčeno kvůli jeho provokacím.

Ruiz absolvoval už jedenáctý titulový zápas a k.o. prohrál teprve podruhé v kariéře. Před 14 lety ho knokautoval David Tua. Z 55 duelů odcházel poražen devětkrát. "Byl lepší," uznal Hayeovy kvality. "Člověk nemůže vyhrát všechno, ale musí jít pořád dál. To je moje filozofie," řekl Američan a naznačil, že se jeho kariéra chýlí ke konci. "Už jsem v téhle branži moc dlouho a možná je čas naložit s životem jinak," dodal.

Reklama

Související témata: