Hlavní obsah

Žokej Bartoš má zlomené obratle, do sedla se dlouho neposadí

PRAHA

Dvojnásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Bartoš se před týdnem v italském Trevisu vážně zranil. Při pádu z koně si zlomil tři obratle a o čtyři dny později byl v Bolzanu operován. Minimálně tři měsíce na koně neusedne.

Článek

"Překážkový sport mi znovu ukázal svou stinnou stránku. Mám za sebou nejhorší týden života," napsal Bartoš na svém webu. "Držte mi palce, ať se brzy vrátím do sedla. Už se nemůžu dočkat, až zase vyhraju," doufal žokej, který vyhrál Velkou pardubickou s Decent Fellowem v roce 2006 a o dva roky později s bělkou Sixteen.

Jeden krční a dva hrudní obratle si zlomil minulou středu ve čtvrtém dostihu po pádu ze sedla koně Zaminka v dostihu tříletých debutantů. "Už před překážkou jsem věděl, že mi nevychází odskok, tak jsem se trochu snížil a nechal Zaminku prodloužit cvalový skok před odskokem, ale bohužel to nevyšlo a Zaminka ten skok doskočila téměř na hlavu a šla k zemi," popsal Bartoš.

Cítil jsem se jako po deseti pivech

Žokej spadl a zdálo se, že je vše "normální", ale měl smůlu. Zezadu do něj vrazil další kůň. Bartoš pak nemohl do příjezdu sanitky moc dýchat, protože bojoval s vyraženým dechem. "Byl to boj. Po příjezdu sanitky jsem bolestí ani nemohl mluvit, jen jsem ukazoval na záda a mručel. Před vážnicí jsem zkusil vylézt ze sanitky a jít do vážnice, ale cítil jsem se jako po deseti pivech," uvedl.

V nemocnici v Trevisu absolvoval sérii rentgenů a čekání, dostal léky na utišení bolesti. V nemocnici ale nechtěl zůstat. "Nemyslel jsem si, že je to tak vážné, a podepsal jsem revers a nechal se odvézt autem 500 kilometrů do Merana," uvedl devětadvacetiletý Bartoš.

Stále ale měl velké bolesti, proto dobrovolně zašel na meranskou ortopedii, kde mu zjistili zlomeninu tří obratlů. Další den putoval do Bolzana na operaci, kde mu v sobotu zpevnili zranění šrouby. "Teď už cítím, že už bych to zvládl bez pomoci sestřiček a doktorů. Čekám na korzet, který mě zpevní při pohybu, a těším se domů," doplnil.

V Itálii se Bartoš zranil i před rokem. Tehdy byl po pádu v Grossetu v bezvědomí a byl hospitalizován v Pise. Zlomeninu očního oblouku a lícní kosti mu operovali v Plzni a měsíc nejezdil.

Reklama

Související témata: